Dienas ziņas

Atjauno Sarkaņu baznīcas iekštelpas

Dienas ziņas

Pagarina Pāvilostas molus

Vienā no Cēsu parkiem ganīsies aitas

Cēsīs Ruckas muižas parkā zāles pļaušana uzticēta aitām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šo vasaru Ruckas mākslas rezidenču centrs sagaida īpaši radoši – gan izveidojot ganības pašā Cēsu centrā, Ruckas parkā, kur ganās zirgi un aitas, gan straujiem soļiem atjaunojot savu darbību, uzņemot Baltijas un Ziemeļvalstu māksliniekus un veidojot vairākus interesantus gastronomijas projektus. Par to medijus informē rezidenču centra parstāve Līna Bērziņa.

Ideja par ganību izveidi parkā radusies Ruckas mākslas rezidenču centra darbiniekiem, kuri apsaimnieko parka vidū esošo Ruckas muižas ēku. Iedvesma šim projektam nākusi no Īrijas un Anglijas, kur aitas izmanto mauriņu noganīšanai ap vecām muižām. Aitas uz Rucku atceļojušas no Oleru muižas Rūjienas pusē, bet Konik Polski šķirnes zirgi – no Cēsu novada Vaives pagasta.

“Ieguvumi ir vairāki – nav jātērē fosilais kurināmais un pašvaldības līdzekļi zāles pļaušanai parkā, Cēsu bērniem ir iespēja pašā pilsētas vidū apskatīt lauku videi raksturīgus dzīvniekus, un noganīšana ir labākais veids, kā atjaunot bioloģisko daudzveidību zālājā”, stāsta rezidenču centra vadītāja Ieva Goba.

Ideja īstenota, iedvesmojoties no līdzīgiem piemēriem Anglijā un Īrijā, kur aitas izmanto zāliena noganīšanai ap senām muižām. Taču zāle ganībās izrādījusies pārāk gara, tāpēc nolemts, ka tās mazināšanai aplokā uz vasaru mitināsies arī zirgi.

Dzīvnieki nākuši no pašu muižas apsaimniekotāju lauksaimniecības, taču aploka materiāliem un uzstādīšanai iegūts finansējums no sabiedrības iniciatīvu projekta “Sabiedrība ar dvēseli” un pašvaldības līdzfinansējuma.

Jūlija sākumā arī sāksies atjaunošanas darbi Ruckas mākslas rezidenču centra ēkā. 2016. gada novembrī ēka cieta ugunsgrēkā, tā laikā tika daļēji bojāts ēkas jumts un otrā stāva telpas. SIA ''Arhitektoniskās izpētes grupa'' izstrādāja ēkas atjaunošanas būvprojektu, ēkas atjaunošanas darbus veiks Cēsu uzņēmums SIA “Brīze-M”. Atjaunošanas darbu izmaksas Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā tiks segtas no apdrošināšanas akciju sabiedrības BTA izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības un Cēsu novada pašvaldības līdzekļiem.

Neskatoties uz remontu, rezidenču centrs aktīvi turpina savu darbību. Rezidenču centra ēkai blakus esošajā Darbnīcu mājā šovasar strādās Baltijas un Ziemeļvalstu mākslinieki, kas Ruckas mākslas rezidenču centrā uzturas Ziemeļvalstu-Baltijas valstu mobilitātes programmas “Kultūra” rezidenču atbalsta programmas gaitā.

Interesantākais šīs vasaras projekts rezidenču centrā neapšaubāmi būs mākslinieku dueta Zanes Cērpiņas un Stahl Stenslie (Norvēģija) īstenotais projekts “Antropocēnā laikmeta pavārgrāmata”, kurā mākslinieki pievērsīsies alternatīvās ēdiena ieguves iespējām nākotnē. Projekta noslēgumā augustā Cēsu pils dārzā notiks publiska ēdienu performance ''Antropocēnā laikmeta dzīres: pēdējā pūķa cepšana'', kas ir viens no Eiropas gastronomijas reģiona pasākumiem.

Savukārt rudenī četri latviešu antropologi projekta “Tradicionālie Vidzemes ēdieni mūsdienu galdā” ietvaros apciemos Cēsu un apkārtējo novadu saimnieces, lai meklētu mūsu reģionam raksturīgas receptes. Septembrī projekta laikā satiktās saimnieces un profesionāli pavāri atvērtā meistarklasē dalīsies savā pieredzē un pasniegs dažādus tradicionālos Vidzemes ēdienus gan tradicionālā, gan mūsdienīgā veidā, dodot cilvēkiem iespēju ierastu ēdienu ieraudzīt jaunās variācijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti