«Rozes un cits» – Dainas Šulcas izstāde Jelgavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gūstot estētisku baudījumu no dabas, māksliniece Daina Šulca savā jaunākajā izstādē Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī demonstrē gan uzgleznotas rozes un ainavas, gan arī abstraktus gleznojumus. Strādājot Rīgas plānošanas reģionā un daudzus gadus iesaistoties gleznošanas studijā, jelgavniece tiecas pēc kārtējā maģistra grāda, kas papildus žurnālistikas un sociālo zinātņu grādam šoreiz būs mākslas zinātnē. Gleznotājas daudzpusību izceļ Jelgavas reģionālā tūrisma centrā, norādot, ka viņa spēj cilvēkus iedvesmot.

«Rozes un cits» – Dainas Šulcas izstāde Jelgavā
00:00 / 05:31
Lejuplādēt

Kāpjot augšā vairākus simtus gadus vecajā Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornī, ir iespējams ne tikai fiziski izkustēties, bet arī kāpņutelpā apskatīt izliktās mākslinieces Dainas Šulcas gleznas. Kā jau vēstī izstādes nosaukums "Rozes un cits", tad vairumā darbu galvenais elements ir rozes. Taču izstādē apskatāmi arī diezgan abstrakti darbi, kuros attēlota, piemēram, jūra, ainava vai pilsēta. Jelgavniece atzīstas, ka vairāku darbu rezultāts viņu ir pārsteidzis. Piemēram, dažādām krāsām un daudziem elementiem bagātā glezna, kuras nosaukums ir "Abstrakts 1".

"Šis darbs man tapa, pilnīgi nedomājot, – to man roka veda. Tur nav nekādas skices vai kaut kādas koncepcijas apakšā. Galīgi ne. (..) Jā, vienkārši fiksētas emocijas," stāsta māksliniece.

Visi izstādē aplūkojamie darbi ir gleznoti eļļas tehnikā, un daudzi no tiem ir veidoti tikai ar paletes nazi, skaidro autore, atklājot, ka labākos darbus viņai ir izdevies radīt īsā laika periodā, katram veltot apmēram septiņas stundas.

Šulcas darbos dominē zaļā krāsa. Viņa spriež: "Es pati to esmu pamanījusi. Man tas ir kaut kur zemapziņā. Es to saprotu ar to, ka es visu mūžu pie dabas esmu dzīvojusi. Man visu laiku ir bijis dārzs, un tas dabas vērojums mani ir ietekmējis."

Dainas Šulcas izstāde "Rozes un cits"
Dainas Šulcas izstāde "Rozes un cits"

Kaut gan viņai patīk dažādas puķes, gleznot izvēlējusies rozes, jo tās, viņasprāt, ir svētku puķes, atzīstas māksliniece, atklājot, ka šie augi nav gleznoti precīzi tādi, kādi tie ir sastopami dabā, bet gan tādi, kas atspoguļo viņas emocijas.

No visiem izstādē apskatāmiem darbiem izceļas glezna, kurā atšķirībā no pārējiem darbiem ir attēlota pilsēta. Un tā ir Amerikas Savienoto Valstu metropole Ņujorka, kas ir viena no pilsētām, kur māksliniece kādu laiku ir pavadījusi.

"Man Latvija ir mīļa, un es vēlos dzīvot tikai Latvijā, bet ja man būtu iespēja atkal kādus pāris gadus dzīvot ārzemēs, es noteikti gribētu dzīvot Ņujorkā. Man ārkārtīgi patīk šī pilsēta. Lai man piedod visas lielās metropoles, pēc mana laika Manhetenā man visa pasaule likās kā province," atklāj māksliniece.

Dainas Šulcas izstāde "Rozes un cits"
Dainas Šulcas izstāde "Rozes un cits"

Gleznā ir attēloti divi debesskrāpji, pirmajā acumirklī var šķist, ka tie ir brūkošie Dvīņu torņi. Šo iespaidu rada arī fons, kas ir dzeltenīgi sarkanos un pat brūnos toņos. Patiesībā gleznotāja ir attēlojusi pavisam ko citu: "Tas bija tas ļoti lielais pasaules pulss, kas ir šajā pilsētā. Es nekur citur neesmu izjutusi to ļoti lielo dinamiku. Tai pašā laikā Ņujorkā ir ļoti liela sakārtotība."

"Es novēlu jebkuram pamēģināt, bet tas ir ļoti netīrs darbs [gleznot] ar eļļas krāsām; es pēc gleznošanas visa esmu… visur man ir kaut kādi plankumiņi. Tikai labi, ka tos var izmazgāt," turpina māksliniece.

Gleznojot Šulca klausoties dažādu žanru mūziku. Jo īpaši mākslinieci iespaido kanādiešu–beļģu dziedātājas Laras Fabianas dziesmas. Māksliniece atzīstas, ka, klausoties tāda veida dziesmas, viņu pārņem dziļi, dvēseles pārdzīvojumi. Prātā risinās arī dažādi jautājumi par dzīvi. Vienlaikus viņa izjūtot arī prieku.

Dainas Šulcas izstāde "Rozes un cits"
Dainas Šulcas izstāde "Rozes un cits"

Lai gan gleznotājai ir maģistra grāds žurnālistikā un sociālajās zinātnēs, jelgavniece uzsver, ka šis informāciju kopums viņai ir palīdzējis arī mākslā, jo, līdzīgi kā žurnālistika, māksla ir veids, kā ar cilvēku sarunāties. Tagad Šulca ir Rīgas plānošanas reģiona reemigrācijas koordinatore un paralēli tam ir maģistrante Latvijas Mākslas akadēmijā, un arī jau daudzus gadus ir Jelgavas Tautas gleznošanas studijas dalībniece.

Dainas Šulcas daudzpusību izceļ Jelgavas reģionālā tūrisma centra pārstāve Vineta Reknere: "Viņa ir apbraukājusi tik daudzas zemes, redzējusi tik daudz vietu un darījusi tik daudz svarīgus darbus. Es domāju, ka apmeklētājiem viņa ir kā iedvesmas avots par to, cik cilvēks jebkurā situācijā var būt daudzpusīgs un atrast lietu, ko darīt, lai iepriecinātu ne tikai sevi, bet arī apkārtējos."

Paralēli torņa izstāžu zālē jau ir apskatāma mākslinieces Ligitas Caunes izstāde "Mirkļi ceļā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti