Labrīt

Ar atmiņu stāstiem un izstādes atklāšanu atzīmēs Eduarda Pāvula 90.jubileju

Labrīt

Latvijas armijai - 100. Jāņa Gredzena no Lodes dzīvesstāsts

Rozentāla mākslas skolas absolventu darbus varēs aplūkot Centrāltirgū

Rozentāla skolas absolventi izstāda darbus Centrāltirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 5. līdz 12. jūlijam Rīgas Centrāltirgus piena paviljonā būs apskatāma profesionālās izglītības kompetences centra “Nacionālā mākslu vidusskola” struktūrvienības “Jaņa Rozentāla Mākslas skola” 4. kursa audzēkņu diplomdarbu izstāde „4K 2019”. Izstādē būs redzami 24 audzēkņu darbi deviņās specializācijās - glezniecībā, grafikā, tēlniecībā, foto, video, animācijā, programmēšanā, 3D modelēšanā un 3D animācijā.

"Spēles noteikumi ir pilnīgi pamainījušies. Tagad, man liekas, tieši var nopelnīt ar mākslu, jo tā ir, varētu teikt, tāda jaunā reliģija mūsdienās,” - tā jaunā māksliniece Felicita Gāga atbild visiem tiem cilvēkiem, kuri joprojām dzīvo stereotipos, ka mākslinieks ir pārāk gaisīga un nenopietna profesija.

Viņa pati pirms nedēļas absolvēja Rozentāla skolu ar specializāciju videomākslā, bet tālākie viņas ceļi vedīs uz Nīderlandi, kur viņa studēs dizainu pasaulē prestižajā Eindhovenas Dizaina akadēmijā.

„Manuprāt, tas ir ļoti aktuāli šodien, tieši mākslinieka profesija ir ļoti konkurētspējīgs darbs, un ja tu esi labākais savā jomā, ar to arī var ļoti labi nopelnīt. Un, protams, pats svarīgākais ir, ka tev pašam patīk to darīt, tu mīli savu darbu. Varbūt kādam tas saistās ar bohēmisku vieglumu, bet īstenībā tas ir ļoti smags darbs un tajā vajag ļoti daudz zināšanu,” skaidro Felicita.

Felicita Gāga ir viena no 24 Rozentāla mākslas skolas šī gada absolventiem. Bez viņas vēl divi jaunieši dosies studēt uz ārzemēm, pārējie turpinās mācības Latvijā, galvenokārt Mākslas akadēmijā, bet arī citās kultūras augstskolās.

Ieva Taranda, kura jau 18 gadus ir Rozentāla skolas mācībspēks, stāsta, ka ar katru gadu pieaug to audzēkņu skaits, kuri izvēlas mācīties multimediju mākslu.

„Laikmetam plūstot, tendences mainās. Un proporcionāli aizvien mūsu ilustratori, kuros iekļaujas gleznotāji, tēlnieki un grafiķi, nāk vienā līnijā ar multimediju māksliniekiem – video, tīmekļa dizaineriem, foto dizaineriem. Bērni arvien vairāk izvēlas šo vizuālo saziņu, bet es noteikti negribu teikt, ka tā ir slikta tendence,” stāsta Ieva Taranda.

Vienalga, kādu ceļu audzēknis izvēlas, Rozentāla skolā viņam pirmajos kursos tik un tā ir jāapgūst klasiskā glezniecība, jāiet ārā ar molbertiem, jāiemācās uzvilkt un nogruntēt audekls, jāsaprot, ko nozīmē uzzīmēt Dāvidu un ko nozīmē trijās minūtēs uzskicēt cilvēka figūru.

Par šo akadēmisko bāzi pēc tam audzēkņi esot ļoti pateicīgi, un izrādās, ka Latvija ir viena no retajām valstīm, kur mākslas vidusskolā vēl ko tādu māca.

„Mani audzēkņi, kas ir pabeiguši augstskolas ārzemēs, saka – tas bija pats labākais! Jo viņiem pēc tam ir daudz vieglāk, viņi ātrāk spēj domāt interneta vidē, viņi ātrāk spēj uzbūvēt kompozīciju, viņi ieekonomē milzīgu laika daudzumu, jau zinot šīs lietas," norāda Taranda. "Mana audzēkne nupat Londonā absolvēja Svētā Mārtina skolu un teica – paldies Dievam, ka es zināju, kā ir uzzīmēt Dāvidu, kā ir gleznot, tā bija milzīga vērtība!”

Arī tikko skolu absolvējusī Felicita Gāga šo klasisko pamatu uzskata par ļoti lielu ieguvumu, kam pēc tam var būvēt virsū savas arī vispārdrošākās un novatoriskākās idejas.

Viņas pašas diplomdarbs, beidzot skolu, ir video īsfilma „Iekšpuses”, kas ielūkojas topošo balerīnu pasaulē. Īsfilmas centrā ir trīs divpadsmitgadīgas Horeogrāfijas skolas audzēknes. Divām no viņām mācības Rīgā ir īpašs izaicinājums, jo viņas ir liepājnieces.

„Man tas raisīja daudz pārdomu, cik tādas mazas meitenes var būt drosmīgas un apzinīgas. Ir interesanti iepazīt viņas sākuma pozīcijā, pirms viņas vēl nokļuvušas operā. Palūkoties uz baletu no citas puses,” stāsta filmas autore.

Felicitas Gāgas video īsfilma līdzās citu Rozentāla skolas absolventu darbiem būs apskatāma izstādē Rīgas Centrāltirgus piena paviljonā, sākot no 5. jūlija.

Šī būs jau otrā reize, kad ar diplomdarbu izstādi skola iziet ārpus savām telpām, jo, kā uzskata izstādes kuratore Ieva Taranda, šos darbus patiešām ir vērts redzēt visplašākajam skatītāju lokam un arī audzēkņiem tā ir ļoti laba pieredze.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

„Tur ir tik dažāda tā sabiedrība. Teikšu godīgi, jauniešiem būs izaicinājums, viņi būs spiesti atbildēt uz daudz, daudz jautājumiem, jo sabiedrība ir ārkārtīgi dažāda un kritiska. Tas būs tāds pirmais solis, ka mēs savus mazos „kucēniņus” izmetam ārā un viņi ir spiesti peldēt. Bet tā ir daļa no pieaugušā cilvēka un jaunā mākslinieka dzīves. Ugunskristības viņiem,” uzsver Taranda.

Mākslas mērķis ir atspoguļot nevis lietu ārējo izskatu, bet to emocionālo nozīmi – šie ir pirmie vārdi, kas sagaida, atverot Rozentāla skolas mājaslapu. Kā jaunieši interpretē jēdzienu māksla?

"Tā ir patiesība. Māksla ir patiesība. Un tas ir tas, pēc kā es tiecos,” atklāj jaunā māksliniece Felicita Gāga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti