Kultūras ziņas

Rafaēla glezna "Rīgas Biržā"

Kultūras ziņas

Mākslinieces Lienes Liepiņas "Saldā dzīve"

Saldū eksponētas neredzētas Rozentāla skices

Rozentāla skices Saldū – patiess baudījums mākslas mīļotājam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejs nesen aizritējušajā gleznotāja dzimšanas dienā no saviem līdz šim nekur neeksponētajiem Rozentāla oriģinālzīmējumu, skiču un uzmetumu krājumiem izveidojis ekskluzīvu izstādi. Rozentāls reiz teicis, ka mākslinieka uztveres asumu vislabāk var izjust zīmējumā. Izstāde tiek vērtēta kā patiess baudījums mākslas mīļotājam.

Gluži kā bišu šūnās mākslinieka Jaņa Rozentāla oriģinālzīmējumi, uzmetumi un skices, kas kalpojušas par pamatu lielajām gleznām, ieguvušas katra savu vietu. Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā šie oriģināldarbi glabājas jau sen, tie izdoti arī grāmatā “No Saldus līdz Romai”. Tači vienuviet visi oriģināli publiskai apskatei sagatavoti pirmo reizi.

Ekspozīcijas māksliniecisko koncepciju veidojis un realizējis mākslinieks Ģirts Baranovskis un individuālais uzņēmums “Zeltābols”. Oriģināldarbiem radīti īpaši saudzīgi apstākļi – logi apstrādāti ar saules gaismas atstarojošu materiālu, tāpat arī žalūzijas, vitrīnās gaismu kontrolē sensors, lai tā būtu tikai darbu aplūkošanas brīdī.

“Rozentāls ir novērtējis zīmējumu un teicis – ja gleznas ir aukstas savā ziņā, jo to mākslinieks ir radījis ilgu laiku, tad zīmējums ir ekspresīvs jūtu izpaudumā, uztveres asumā radīts darbs. Līdz ar to autora ķērienu, skata asumu var izjust tikai caur zīmējumu,” stāsta muzeja direktore Agrita Ozoliņa.

Pirms diviem gadiem, kad tika svinēta mākslinieka 150 gadu jubileja, durvis vēra ekspozīcija “Mākslinieka Sapņu tornis”, kas stāsta par Rozentāla ģimeni, laikabiedriem un gleznošanas vietām un atrodas mākslinieka darbnīcas pirmajā stāvā. Ekspozīcija “Jaņa Rozentāla oriģināldarbi” ir izvietota otrajā stāvā.

“Saldus muzejs ir paveicis ļoti vērtīgu darbu, saskare ar oriģināldarbiem, tik delikāti veidots eksponējums, tas ir patiesam mākslas mīļotājam baudījums,” stāsta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja Aija Brasliņa.

Ekspozīcija “Jaņa Rozentāla oriģināldarbi” izveidota par godu gan mākslinieka 152.dzimšanas dienai, gan Latvijas simtgadei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti