Rotko kolekcijas menedžere: Mākslas tirgu es līdz galam neizprotu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Marka Rotko kolekcijas menedžere Mariona Kāna, kura Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā iekārtojusi mākslinieka darbu oriģinālu zāli, atzīst, ka viņa līdz galam neizprotot mākslas tirgu, taču mākslinieku darba vērtībai ir sakars ar mākslas tirgu.

„Es jūtu, ka Rotko beidzot ir mājās. Tas ir ļoti emocionāli,” atzīst Kāna. „Man ir sajūta, ka esmu tīri fiziska atvedusi viņu mājās, viņa mākslas darbus.”

Marka Rotko darbus, kurus izstādīt Daugavpilī, izvēlējās mākslinieka bērni, bet menedžere tos salikusi vienkopus. Atbildot uz jautājumu, kādi mākslinieka daiļrades periodi pārstāvēti izstādē, Kāna norāda, ka visi periodi:

„Tiks pārstāvēti visi periodi – reālistiskais, multiformas, sirreālistiskais, kā arī klasiskais Rotko periods.”

Kāna priecājas, ka līdz izstādes atklāšanai mākslas darbi tika turēti noslēpumā. Menedžerei visvairāk patīk sirreālisma periods mākslinieka daiļradē un visi mākslinieka darbi, jo viņa jau vairāk nekā 25 gadus strādā Rotko ģimenei un fondam.

"Šeit jūs ieraudzīsiet dažus sirreālisma perioda darbus, kas diemžēl nav oriģināli, bet ir reprodukcijas," stāsta menedžere, norādot, ka tās ir ļoti labas reprodukcijas.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc Rotko darbi ir tik dārgi un tik zināmi visā pasaulē, Mariona Kāna atzīst:

„Tas ir grūts jautājums. Lai būtu līdz galam godīga, teikšu, ka nezinu. Es nezinu, kāpēc. Kā mākslinieks viņš ir nopelnījis cieņu, bet, kāpēc mākslas vērtība ir tik augsta, es nezinu. Tam noteikti ir sakars ar paša Marka Rotko darbu kvalitātēm, bet tam noteikti ir arī sakars ar mākslas tirgu, un mākslas tirgu es līdz galam neizprotu.”

Marka Rotko glezna “Oranžs, sarkans, dzeltens” (1961) 2012.gadā uzstādīja izsoļu rekordu, iemantojot slavu kā laikmetīgais mākslas darbs, par kuru izsolē maksāta visaugstākā summa. "Christie’s" Rotko darbs izsolē izraisīja lielu kolekcionāru interesi un izsoļu nama vēsturē šī bija arī viena no spraigākajām cīņām par gleznu. “Oranžs, sarkans, dzeltens” tika nosolīts par 86,9 miljoniem ASV dolāru.

Kā ziņots, 24. aprīlī ar starptautisku diskusiju „Latvija - viena no zvaigznēm. Rotko atgriešanās: iespējas un izaicinājumi”, kurā piedalījās arī abi mākslinieka bērni Kristofers Rotko un Keita Rotko Prizela, Daugavpilī atklāts Marka Rotko mākslas centrs. Apmeklētājiem centrs pieejams, sākot no 25. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti