Kultūras ziņas

Kaligrāfijas atdzimšana

Kultūras ziņas

Sākas blūza sezona

Markam Rotko -- 110

Rotko jubileja nosvinēta ar dāvanām, jautrību un torti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ievērojamajam abstraktā ekspresionisma pamatlicējam Markam Rotko šogad apritētu 110, tādēļ viņa vārdā nosauktajā mākslas centrā Daugavpilī mākslinieka jubileja nosvinēta ar vērienu – ar daudzām dāvanām, jautrību un īpašu torti.

„Rotko ir iedvesmotājs un paraugs daudziem māksliniekiem, tas ir vārds un tā ir vieta, kas jau devīto reizi Daugavpilī pulcē 11 māksliniekus no deviņām, pasaules valstīm, māksliniekiem radot mākslas darbus un tādējādi atstājot savu cieņas apliecinājumu izcilā mākslinieka piemiņai,” stāsta Daugavpils Marka Rotko mākslas cedntra (DMRMC) vadītāja vietnieks Māris Cačka.

Viens no Marka Rotko jubilejas pasākumiem bija starptautiskās mākslas rezidences darbu izstādes atklāšana. Mākslinieks no Vācijas Manuels Šauders stāsta, kā tapuši un par ko vēsta viņa īpašie darbi. Viens no tiem – ar nosaukumu “DaugavWall”.

„Rezidences sākumā es mainīju visus plānus, ko biju iecerējis te darīt, jo biju ļoti iedvesmojies no vecajām apkārtnes celtnēm,” atzīst Šauders. „Es gāju un iegāju ikvienā tukšā mājā un vecā ēkā un iedvesmojos no šo celtņu sienām, īpaši no tām, kurās vēl bija tapetes. Es tās noplēsu, jo redzēju daudzus slāņus vēl zem tām. Un šie slāņi daudz runāja par padomju laikiem šajā apkārtnē, tāpēc vēlējos to atklāt.”

Rezidences tiek organizētas septembra vidū, lai mākslinieki var nodot savus darbus DMRMC kolekcijā kā dāvanu Marka Rotko dzimšanas dienā. Tie glabājas slepenā vietā, kur dažādās tehnikās radītie darbi gaida savu kārtējo iznācienu sabiedrībā.

„Ļoti interesants mākslinieks, kas šogad piedalījās pie mums rezidencēs, ir Mišels Gorskis, viņš strādā ar temperu, ļoti interesantā tehnikā, speciāli sagatavojot krāsu un klājot to ļoti ļoti plānās kārtās uz papīra, un viņš mums ir dāvinājis 16 savus darbus,” atklāj DMRMC galvenā krājuma glabātāja Zane Stapkeviča.

Marka Rotko jubilejā Mākslas centrā skanēja mūzika, ko ciemiņi varēja baudīt bez maksas. Savukārt svētku kulminācija bija muzikālās strūklakas, kas pārsteidza ar skaistu projekciju, kam sekoja gardā un īpašā svētku torte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti