Rotko centrs: Cenzētajiem darbiem ir jāatgriežas izstādes telpās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Uzskatām, ka Sandera Raudsepa izstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbiem ir jāatgriežas izstādes telpās," vietnē ''Facebook'' paziņojis Rotko centrs, reaģējot uz situāciju, kad Daugavpils pašvaldības spiediena dēļ no izstādes tika izņemti trīs darbi, kuros mākslinieks dažādos veidos interpretējis krustu. Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) paudis, ka tuvākajā laikā uz sarunu aicinās Daugavpils pašvaldības pārstāvjus.

"Neseno notikumu kontekstā vēlējāmies pateikties Latvijas Muzeju biedrībai, Latvijas PEN un katram individuāli par to atbalstu, ko sniedzat Daugavpils ''Mark Rothko Art Centre'' cīņā ar cenzūru un darbā ar kvalitatīvas laikmetīgās mākslas satura nodrošināšanu gan Daugavpils, gan visas Latvijas mērogā," vēstīts Rotko mākslas centra ierakstā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis  vietnē ''Facebook'' pēc tikšanās ar Rotko centra pārstāvjiem paudis: "Mākslas politiska cenzūra demokrātiskā sabiedrībā nav pieļaujama, tas ir ceļš uz nekurieni – tur, kur Latvija bijusi salīdzinoši nesenā pagātnē pirms dažiem gadu desmitiem, kur arī es pats kā mūziķis esmu ticis politiski cenzēts."

Puntulis norādīja, ka tuvākajā laikā uz sarunu aicinās Daugavpils pašvaldības pārstāvjus. Ministrs norādīja, ka "Rotko muzejs laikus ir veicis gan skaidrojošo darbu, gan, ievērojot labāko muzeju praksi, izveidojuši brīdinājumus, kas informē skatītājus par izstādes sensitīvo raksturu, atstājot izvēli – apmeklēt vai ne – pašu skatītāju ziņā".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs šobrīd izņēmis no ekspozīcijas trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē.

"Mēs parunājām ar Marka Rotko mākslas centra vadītāju, un viņš piekrita, ka Daugavpils nav gatava šādai izstādei," atzina Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs ("Latvijas Krievu savienība").

No izstādes tika izņemti trīs no trīsdesmit mākslinieka Sandera Raudsepa darbiem – cikla "Your own alternative Jesus" jeb "Tavs alternatīvais Jēzus" darbi "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) prasīs paskaidrojumu Daugavpils domei par mākslas cenzūru Rotko centrā, savukārt Kultūras ministrija paziņojusi, ka rosinās apspriedi Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti