Kultūras ziņas

Austrālijas latvieša Imanta Tillera darbi LNMM

Kultūras ziņas

Velnišķīgs ceļojums Latvijas mākslas vēsturē

Rotko centra vasaras izstāžu sezona

Rotko centra vasaras izstāžu sezonā – vairāk nekā 200 mākslinieku veikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā apskatāmi jaunās izstāžu sezonas mākslas darbi. Trijās izstādēs vērojams vairāk nekā 200 mākslinieku radošais veikums. Nozīmīga vieta atvēlēta keramikai - vērienīga ir konkursa izstāde „Martinsona balva”, kurā noskaidroti šā gada konkursa galveno balvu ieguvēji.    

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pirmā stāva mainīgo izstāžu zāles šoreiz atvēlētas keramikai. Jau otro reizi Latvijā aizvadīta starptautiska keramikas biennāle.

Tās centrālais notikums - starptautiskā konkursa izstāde “Martinsona balva”. 

“Šeit mēs varam redzēt 91 keramikas darbu, kas atvesti no 30 pasaules valstīm, darbi atlasīti no 400 mākslinieku pieteikumiem,” atklāja keramikas biennāles organizators Valentīns Petjko.

“Martinsona balvas” starptautiskajā kategorijā zelta godalgu saņēma māksliniece no Japānas, viņas darbā tika novērtēta meistarība un tehnika, savukārt nacionālajā līmenī zeltu ieguva Juta Rindina. Savā darbā gan veidojot, gan zīmējot, viņa atainojusi kluso dabu. 

“Tēma ir tāda, kā Boriss Bērziņš kādreiz teica, kad uzgleznot sievieti vai figūru, tas ir darbs, bet klusā daba - tā ir atpūta, es varu teikt to pašu,” par saviem darbiem stāstīja māksliniece Juta Rindina.

Viņa, vērtējot kopīgo konkursa izstādi, raksturo to kā grandiozu.

“Mums ir paveicies, jo mums ir Martinsons, viņš ir kā iemesls, Daugavpils ir vieta, kur to var darīt,” pauda Rindina.

Arī otrā jaunās sezonas izstāde veltīta keramikai. Pirms diviem gadiem konkursa „Martinsona balva” nacionālās zelta godalgas ieguvēja Daiņa Pundura personālizstāde „Ekspozīcija cietoksnī”. Darbi veidoti, domājot, kā tie iederēsies Marka Rotko centra telpas gan fiziskajos, gan emocionālajos parametros.

“Ir izveidojusies tāda kā kritiskā masa, kas pulcē māksliniekus, un es esmu viens no viņiem, tas ir iemesls, kāpēc esmu eksponējis savus darbus šajās telpās,” atzina mākslinieks Dainis Pundurs.

Savukārt trešā izstāde “100 Latvijas mākslā” ir Latvijas mākslinieku veikums, lielākoties glezniecībā, ļaujot sastapties mākslinieku paaudzēm vienkopus. Gan pašmāju, gan ārzemju keramikas un Latvijas mākslas apvienoto grupu izstādi Marka Rotko mākslas centrā varēs skatīt līdz 9.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti