Kultūras ziņas

Liepājas teātrī britu režisors iestudē gotisku pasaku

Kultūras ziņas

Radošie kvartāli

Rotko centrā Daugavpilī Zariņu ģimenes izstāde

Rotko centrā skatāma Zariņu dzimtas vienīgā četratā veidotā izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā jaunā izstāžu sezona atklāta ar četrām  izstādēm, kuras vieno sarunas par pamatvērtībām, ģimeni, dzimteni, savstarpējām attiecībām, skaisto un neparasto, kas mums apkārt. Tas atspoguļots laikmetīgās fotogrāfijās, gleznās un radošās mākslinieciskās izpausmēs. Viena no izstādēm ir Zariņu dzimtas pirmā un pēdējā visu četru kopīgi veidotā izstāde.

"Četras izstādes" - šis nosaukums aptver Zariņu ģimenes četru mākslinieku - Vijas, Kaspara, Paulas un Martas  jeb mammas, tēta un abu meitu - kopīgi veidotās personālizstādes.

Uz jautājumu, kā ir vienā ģimenē dzīvot vairākiem māksliniekiem un vai tas nerada sarežģījumus, Paula Zariņa uzsver: "Nē, man nav bijusi savādāka pieredze, es nezinu, kā ir nebūt ģimenē māksliniekiem. Viss ir ļoti harmoniski."

"Mūsu meitas jau neko citu nav redzējušas, jo viņas uzauga darbnīcā. Tad, kad viņas izvēlējas iet mākslinieka ceļu, stāties akadēmijā, mēs bijām ļoti satraukušies, jo es savā sirdī kā mamma vēlēju ne tik sirdi un nervus dedzinošu profesiju," norāda Vija Zariņa.

Zariņu ģimenei šis ir pirmais un arī pēdējais šāda veida kopdarbs. Diemžēl vecākā meita Marta aizvadītā gada vasaras beigās šķīrās no dzīves. Martas Zariņas-Ģelzes instalāciju "Asaru kolekcija" var apskatīt vien kā mākslinieces ieceri.

Šajā izstādē katrs no Zariņu ģimenes pārstāvjiem savā daiļradē ir pievērsies kam jaunam. Vija pirmo reizi gleznojusi lielizmēra portretu sēriju, Kaspars, atsakoties no audekla un eļļas, radījis darbus jaunā tehnikā - uz saplākšņa ar fleksi. Savukārt Paula Zariņa pievērsusies ainavām; darbi, kā atzīst pati māksliniece, kļuvuši lakoniskāki.

Zariņu ģimene arī atzinīgi vērtē Marka Rotko centru Daugavpilī. "Ļoti pozitīvi, viss ļoti labā līmenī, man patīk. Var cerēt vēl kādreiz ieraudzīt, jā, kāpēc ne," teic Paula Zariņa. "Visas mūsu vēlmes un kuratora vēlmes tika ņemtas vērā, izpildītas. Tas ir ļoti svarīgi, jo mēs esam no tiem, kuri kompromisus nedrīkst pieļaut," uzsver Vija Zariņa.

Zariņu ģimenes izstāde uz Marka Rotko centru pirmo reizi bija atvedusi daudzus sabiedrībā zināmus ļaudis. "Iespaidi gan par Rotko centru, gan par atjaunoto daļu no cietokšņa, gan par Zariņu izstādi ir ļoti, ļoti labi. Es esmu pārsteigta," saka izstādes apmeklētāja Ilze Jurkāne.

Kā norāda Marka Rotko centra pārstāvji, jaunā izstāžu sezona ikvienu apmeklētāju mudinās aizdomāties par dzīves pamatvērtībām.

Kā vēstīts, jaunajā izstāžu sezonā Marka Rotko mākslas centrā skatāma arī izstāde "Latvijas ainava", "Vārti uz Kurzemi" un Valta Kleina fotogrāfiju izstāde "Televīzija. Mēs esam savējie".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti