Kultūras ziņas

Top izrādes "Baltais helikopters" kinoversija

Kultūras ziņas

Top Artas un Floriana Arnicānu dueta albums

Marka Rotko centrs nomainījis ekspozīciju

Rotko centrā jauna pastāvīgā ekspozīcija – «Atrasts kolekcijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā klusajos, bet garajos pandēmijas ēnā pavadītajos mēnešos nomainīta pastāvīgā ekspozīcija. Astoņus gadus pa ceļam uz Marka Rotko oriģināldarbu zāli varēja apskatīt digitālo ekspozīciju par mākslinieka dzīvi, bet tagad tur izstādīti darbi, kas veidoti kā paša centra dienasgrāmata. Izstāde “Atrasts kolekcijā” tapusi no Rotko centra krājuma bagātībām.

Izstādē “Atrasts kolekcijā” Marka Rotko centrs vēlas atgādināt par astoņu gadu laikā piedzīvoto. Par sadarbību ar mākslas ekspertiem, galeriju īpašniekiem, izstāžu veidotājiem un pašiem māksliniekiem liecina virkne izstādē iekļauto dāvinājumu.

“Jebkurš mākslinieks, kas ir pārstāvēts šajā izstādē, ir personība, kas kaut kādā mērā ir saistīts ar Rotko centru. Tas ir stāsts par cilvēkiem, par māksliniekiem, par šo te sadarbību starp mākslas centru un mākslinieku,” skaidro Marka Rotko mākslas centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne.

Labākais no Gunāra Kroļļa, Edvarda Grūbes un Intas Celmiņas personālizstādēm, kā arī Pītera Grifina, Marija-Hosē Komeljo un citu izstādēm starptautiskajos projektos vienkopus būs izvietoti vismaz pusotru gadu.

Jāatzīmē, ka mākslas centra kolekcija sākta veidot vēl pirms tā atklāšanas. Tāpēc tagad Daugavpils cietokšņa Arsenāla ēkā kļuvis par šauru.

Zane Melāne skaidro: “Mums ir plāns veidot kolekcijas krātuvi, kas ir ārpus centra telpām, jo kolekcija tiešām ir liela, gandrīz 3000 mākslas darbi dažādos mākslas medijos.”

Iecerētajā ēkā gan veikta tikai arhitektoniskā izpēte, finansējums vēl jāmeklē. Rosība Daugavpils cietoksnī gan turpinās, būvniecības darbi noris topošajā keramiķa "Pētera Martinsona mājā". Kopumā pusgadu mākslas centra durvis apmeklētajiem ir slēgtas, taču ziemas sezonas izstādes vēl būs apskatāmas.

Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciālists Aivars Baranovskis uzsver: “Tās ir redzējis tik mazs apmeklētāju skaits, ka mēs negribam ieguldīto darbu vienkārši palaist vējā, lai tas paliek neredzēts. Tāpēc mēs bijām pielāgojuši arī citas telpas izstāžu vajadzībām.”

Lai gan apmeklētājus telpās pulcēties aicināt vēl nedrīkst, iepretim centra galvenajai ieejai uzstādīta instalācija “Izlādes-uzlādes siena”. Uz turieni jādodas ar ieplīsušām, nevajadzīgām vai sen apnikušām krūzēm, šķīvjiem un citiem keramikas priekšmetiem, lai tos sadauzītu.

 “Tāpēc tās dusmas dažkārt sakrājas un, lai neizlādētu tās dusmas vienam pret otru, tad labāk mēs tās varam izlādēt pret sienu,” skaidro Aivars Baranovskis.

Turklāt trauku lauskas nebūt netiks vienkārši izmestas. Tās varēs izmantot vasarā gaidāmās ikgadējās Keramikas biennāles dalībnieki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti