Kultūras ziņas

Liepājas teātra ziemassvētku koncerts

Kultūras ziņas

Raimonda Paula un LNSO Vecgada koncerts

Aptaustāmi un simboliski mākslas darbi Rotko centrā

Rotko centrā atklātas trīs jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izceļot līdzcietību, mīlestību, uzmanību un ticību kā vērtības, pirms Ziemassvētkierm, 22.decembrī, Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī atklātas trīs jaunas izstādes.

Izstāžu atklāšanu vēl interesantāku dara fakts, ka divu izstāžu darbus droši drīkst arī aptaustīt, kas paplašina mākslas darbu uztveres iespējas vājredzīgajiem un neredzīgajiem, bet visiem citiem dod iespēju ziņkāri eksperimentēt ar savu uztveri un maņām.

Pārsteigums un savdabīgs sveiciens ir Rotko mākslas centra un Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skolas” sadarbības projekts – izstāde “Sajūtu Latvija. Sajūtu Latgale”. Izstāde ir taktils projekts, ieejot tumsā un cenšoties caur mākslas formām un ielikto māksliniecisko saturu sajust gaismu, siltumu un mīlestību, ko viena daļa mūsu līdzcilvēku spēj sajust tikai šādi.

Izstādes projektu “Sajūtu Latvija. Sajūtu Latgale” ar ieslēgtu apgaismojumu varēs ieraudzīt tikai izstādes pēdējā dienā - 2016. gada 17. janvārī.

"Mani ļoti interesēja iztaustīt katru lietu, ko mēs lipinājām, ko likām klāt pie darbiem, jo parasti mēs skatāmies, vērojam ar acīm, bet šoreiz interesantāk, nevis kā darbs izskatās, bet sajust ar rokām," stāsta Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” 1.kursa audzēkne Anna Ruža, atzīstot, ka bijis daudz interesantāk strādāt, domājot par to, kā cilvēks sajutīs darbu.

Pavisam atšķirīgus, bet arī sajūtamus - smalkus, vizuāli izteiksmīgus pērlīšu darbus, līdzīgus koncentriskiem apļiem jeb mandalām jau desmit gadus veido tekstilmāksliniece Gundega Strautmane, šoreiz Rotko mākslas centrā atklājot “Mīlestības bezgalību” Braila kodu darbos.

"Studējot Latvijas Mākslas akadēmijā, es šo tehniku pati izgudroju," norāda tekstilmāksliniece Gundega Strautmane. "Mani šī punktu sistēma kā grafiska lieta uzrunāja. Droši, tas nenāca saistībā ar neredzīgo tēmu, bet šī ir sistēma, es pētīju arī Morzas ābeci."

Savukārt poļu grafiķis Janušs Goļiks izstādē “Mana horizonta līnija” atklāj ne tikai paša mākslinieka radīto zīmju zemtekstus, bet paplašina skatītāja horizonta izpratni.

"Manu grafiku pamatā ir līnijas, kas visātrāk un precīzāk spēj atklāt tēmu un ideju," saka mākslinieks. "Uzskatu, ka mūsdienu māksla nonākusi līdz zīmes mākslai. Mēs atgriežamies līdz pat seno ēģiptiešu vēstuļu rakstībai un hieroglifiem. Līdzīgu analoģiju izmantoju savās grafikās, jo mūsdienu cilvēkam nav laika lasīt garus tekstus un pievērst ilgstošu uzmanību darbiem."

Mākslas zinātnieks Jānis Borgs raksta: “Januša Golika plakātisko grafiku kompozicionālais risinājums allaž ir vienkāršs, skaidrs un lakonisks kā ceļa zīme. Uztverams kā blieziens pa pieri. Iespējamo šoka stāvokli gan mazina klusināta humora terapija un plāksteri. Ja mūsu pārkairinātie sensori tos vēl spēj uztvert."

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs būs atvērts apmeklētājiem Ziemassvētku laikā, uz vairāk nekā desmit izstādēm piedāvājot īpašas atlaides.

Izstādes skatāmas līdz 2016. gada 17. janvārim.

Jau vēstīts, ka šobrīd Rotko centrā līdz 2016.gada 31.janvārim skatāma arī Džemmas Skulmes personālizstāde ''Viela un forma. Patoss un rezignācija''.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti