Kultūras ziņas

Uzsāk arhitekta Gunāra Birkerta simtgades izstāžu ciklu

Kultūras ziņas

Lūsēna un Vērdiņa mūzikls "Zvaigznes bērns"

Rotas kā "Dialogi ar pagātni" Jūgendstila centrā

Rotas kā «Dialogi ar pagātni» – slovāku mākslinieku izstāde Jūgendstila centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 20. janvāra Rīgas Jūgendstila centrā aplūkojama slovāku rotu mākslinieku izstāde "Dialogi ar pagātni". Mūsdienīgās, dabas un vēstures motīvu iedvesmotās rotaslietas, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, veidotas no neparastiem materiāliem. Abu mākslinieku rotās sudrabs, dārgakmeņi un pērles mijas ar senām pastkartēm, avīzēm un plastiku.

Jana Mahatova un Pēteris Mahats ir Slovākijā dzīvojoša rotu mākslinieku ģimene, kuri strādā ar atšķirīgiem materiāliem. Viņu radītās mūsdienīgās rotas eksponētas vairākās Eiropas valstīs, bet Latviju mākslinieki apmeklē pirmo reizi.

"Mums abiem nav tēmu, kas krustotos. Mēs nestrādājam kopā. Mums katram ir sava mākslinieka ideju pasaule un radošais ceļš.

Mēs mēdzam par to runāt kā draugi. Bet mums ir ļoti būtiski strādāt atsevišķi," skaidro Pēteris Mahats.

Radot daudzslāņainus un vizuāli bagātus mākslas darbus, Jana Mahatova iedvesmojusies no sava dzīvesstāsta un vēsturiskās pieredzes. Mahatovas rotu kolekcijā ir gan medaljonā iestrādātas laminētas fotogrāfijas, gan piespraudes ar sudraba loksnēs grebtiem ģimenes locekļu siluetiem.  

Māksliniece stāsta: "Es strādāju ar fotogrāfijām, senām avīzēm un pastkartēm, jo iedvesmojos no atmiņām. Fotogrāfijas ir mans atmiņu ceļojums bērnībā.

Tā ir sentimentāla, ironiska un pat kritiska izpausme, kas atspoguļojas manās rotās. Mūsu atmiņas veido mūsu nākotni."

Pētera Mahata veidotās rotas ir kā mazas skulptūras. Māksliniekam raksturīga smalka juveliera un tēlniecības metožu saspēle. Daudzus gadus Mahats strādājis ar sudrabu, bet šobrīd pievērsies sintētiskajiem materiāliem, kas ļauj veikt sarežģītus eksperimentus.

Viņš stāsta: "Man patīk kombinēt gan vēsturiskos materiālus, gan sudrabu kopā ar tādiem moderniem materiāliem kā plastmasa. Es strādāju arī digitāli. Skenēju rokas ādu un printēju atšķirīgas formas, pēc tam iestrādāju sudrabā. Man patīk savienot atšķirīgas tehnoloģiskās pasaules no 19. un 21. gadsimta."

Slovākijas rotu mākslinieku izstāde "Dialogi ar pagātni" muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" būs skatāma līdz februāra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti