Romu dienu Jūrmalā atzīmē ar izstādi «Tabors»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot Starptautisko Romu dienu, Kauguru Kultūras namā Jūrmalā atklāta izstāde "Tabors". Tās autors ir metālmākslinieks Andris Dukurs no Rūjienas, kurš metāla skulptūrās iekausējis romu dzejas tekstus. 

Romu dienu Jūrmalā atzīmē ar izstādi «Tabors»
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

Romiem nav savas valsts, bet ir savs karogs, sava himna un Starptautiskā Romu diena, ko visā pasaulē pirmoreiz atzīmēja 1971. gadā.

Jūrmalas domes Sabiedrības integrācijas nodaļas vadītāja Darja Kulagina stāsta: "Pie mums Latvijā [Romu diena] agrāk tika svinētas visās pašvaldībās – Ventspilī, Daugavpilī, Rīgā, pie mums Jūrmalā. Kovidlaikā divus gadus diemžēl mēs likām tikai izstādes logos un mēģinājām ar meitenēm un puišiem dziedāt un dejot, bet šogad beidzot ir tāda iespēja kārtīgi nosvinēt."

Pēc ilgā pārtraukumā šogad Romu dienu Jūrmalā atzīmē ar metālmākslinieka Andra Dukura izstādi "Tabors". Tajā izstādītas metāla skulptūrās, kurās iekausēta romu dzeja. Idejas autors, metālmākslinieks Andris Dukurs, stāsta, ka roku iemēģinājis jau pirms daudziem gadiem Rūjienā: "Rūjienā man ir vairāki darbi, kas ir iekausēti. Ingas Gailes dzejolis bija pirmais. Parasti tas ir kāds literārs darbs vai dzejolis, bet šajā gadījumā, kad bija dzejas dienas, dzīvojoties te pa Jūrmalu redzēju, ka ir čigānu valoda un čigānu dzejoļi, un tad es domāju, kā to padarīt interesantāku."

Andris Dukurs
Andris Dukurs

Atrast romu dzeju neesot bijis tik vienkārši. Andris Dukurs skaidro: "Dzeja ir ņemta no visdažādākajiem avotiem. Man palīdzēja profesionāla romu vēstures un kultūras pētniece Ieva Tihovska, kas tieši ar to nodarbojās, un viņa man īsā laikā sameklēja dažādus. Tur ir tāds Dainis Krauklis, kas nav profesionāls dzejnieks, bet, manuprāt, tas viņa darbs ir visinteresantākais. Tad ir profesionālis Ēriks Kleins un Rudēviča dzejoļi."

Vēsturiski romi dzīvojuši taboros, tāpēc šāds nosaukums dots arī izstādei, bet, lai pilnvērtīgāk atspoguļotu šo ceļotājtautu, izstādes centrā būs arī dirižablis. Andris Dukurs stāsta: "Atceroties to veco padomju filmu "Tabors aiziet debesīs", es mēģināju to ideju attīstīt. Afišai es izvēlējos kosmosa kuģi, bet izstādē man gluži nebūs kosmosa kuģis, bet tas lielākais darbs nav no metāla. Tas ir no auduma, no koka, un tas būs raķete – dirižablis."

Izstāde Kauguru Kultūras namā būs apskatāma līdz aprīļa beigām, bet Andris Dukurs jau noskaņojies jauniem darbiem un turpināšot iedziļināties arī romu kultūrā un vēsturē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti