Panorāma

Sākusies Finanšu izglītības nedēļa

Panorāma

Trešā Purvīša balva - māksliniekam Andrim Eglītim

Rīgā apskatāmas 19.gadsimta romantisma gleznas

Romantisma laika māksla «Rīgas Biržā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Noktirnes un elpu aizraujošas ainavas, kas liek apstāties un atgriezties laikā, ko glezniecībā pazīst kā romantismu. Uz Rīgu atceļojusi Eiropā iespaidīgākā - gan skaita, gan emociju ziņā – 19. gadsimta holandiešu glezniecības privātā kolekcija. To var aplūkot mākslas muzejā “ Rīgas Birža”.

Jefs Rademakerss bija pazīstams televīzijas raidījumu producents, veidoja raidījumus par mākslu. Bet kādā brīdī nolēma pārdot savu kompāniju un visu naudu ieguldīt gleznās. Tagad viņa kolekcijā ir vairāk nekā 100 holandiešu un flāmu gleznas.

„Šie ir slavenākie holandiešu romantiska laika mākslinieki. Šīs trīs gleznas radījis Kukuks. Pilnīgi neticami! Ideāla daba. Plašums. Cilvēki, kas iznākuši no kapellas, dzied. Bet, manuprāt, viņi dzied par godu dabas skaistumam,” stāsta Jefs.

Uz Rīgu kopumā atvesti 70 mākslas darbi. Poētiskas mēnesnīcas, sveces izgaismoti interjeri. Dabas ainavas. Marīnas ar bangojošiem viļņiem, debesu un jūras atspulgi.

„Aplūkosim šo. Gleznota 1840.gadā. Vētra. Jūs redzat cilvēkus, kuri noliekušies iet pret vēju. Bet vienlaikus tas ir tik skaisti, tik iespaidīgi! Cilvēki nobijušies un vienlaikus apjūsmo dabu. Viss vienlaikus! Tā ir viens no tipiskākajām romantisma iezīmēm,” rāda kolekcionārs.

Viņš arī turpina izrādīt: „Es jums parādīšu nakti. Piemēram, šo gleznojis Jakobs Abelss. Jūs redzat nakti, upi. Jūs redzat laivu, kas attālinās. Mēness un mākoņi. Tas ir tik iespaidīgi!”

LNMM Ārzemju mākslas departamenta vadītāja Daiga Upeniece stāsta, ka romantisma māksla sākumā mulsina. „Viss ir pārāk skaists. Bet ir jāsaprot, kā to skatīties. Tās ir trīs mazas lietas. Pirmā, apzināti radīta ilūzija par pasauli, kura ir vēl skaistāka. Dabas varenība tiek vēl paspilgtināta. Pasaule, kurā mēs vēlētos dzīvot. Otrs spēcīgas emocijas. Tā ir mīlestība līdz nāvei, un ainavās tas atspoguļojas vētrā. Un trešā lieta... daudzas ir saullēkti un saulrieti. Mākslinieks ar to grib pateikt, ka mēs dzīvojam mazā mirklī,” saka Upeniece. Viņa arī norāda, ka meklējot izcilus mākslas darbus, kolekcionārs daudz ceļo un piedalās izsolēs.

„Bieži vien nopirktās gleznas ir ļoti netīras. Tās tiek rūpīgi notīrītas, un tad glezna atklājas! Skaisti mākoņi. Izteiksmīga ainava. Reizēm tas ir liels pārsteigums. Nopērc gleznu, pēc mēneša aizej pakaļ pie restauratora un ieraugi - tik skaisti!” Tā par savu kolekcionāra pieredzi stāsta Jefs.


Jefa Rademakersa kolekcija iepriekš ir izstādīta Valsts Ermitāžā Sanktpēterburgā, Beļģijā, Igaunija, Somijā un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti