Labrīt

Draud grūtības ratificēt ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līgumu

Labrīt

Lielu iedzīvotāju atsaucību izpelnās "Skaļā priekšā lasīšana" Rīgas aprūpes namos

Atklāta Romana Sutas grāmatu ilustrāciju izstāde par godu mākslinieka 120. gadskārtai

Romans Suta - personība ar brāzmainu vērienu gan mākslā, gan dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Personība ar brāzmainu vērienu gan mākslā, gan dzīvē bija modernisma mākslinieks Romans Suta, kuram šogad aprit 120.gadskārta. Viņa daudzpusīgais veikums ir ļoti aktuāls un interesants arī šodien, un to atspoguļo Sutas jubilejas pasākumi, kas notiek visa šī gada garumā, bet savu kulmināciju sasniegs nākamgad. Šobrīd Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā skatāmas Sutas grāmatu ilustrācijas.

"Tas, kas man nāk pirmais prātā, domājot par Sutu – tā bija neizsmeļama enerģija, un, protams, viņam bija pamaz ar vienu mākslas veidu,” – tā par Romanu Sutu muzeja vadītāja Nataļja Jevsejeva. Un ne velti, jo Romans Suta radoši izpaudās ne tikai kā gleznotājs, bet arī kā scenogrāfs, interjeru un filmu dekorators, mākslas teorētiķis un kritiķis, arī rakstnieks, pedagogs un izcils stāstnieks, un tās vēl nav visas viņa izpausmes.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce viņu izceļ kā vienu no ļoti spožām mūsu izcilībām: "Mākslinieks, kurš ar savu nemitīgo kustību un intelektuālās domas jundīšanu vienmēr ir domājis, uztraucies un cīnījies par Latvijas nacionālo mākslu, bet kas nav šauri nacionāla, bet gan plašāka savā eiropeiskā skanējumā.”

Milzīgs ir Romana Sutas devums lietišķajā mākslā, viņš izveidoja arī slaveno porcelāna apgleznošanas darbnīcu „Baltars”, kuras porcelānam bija pārliecinoši panākumi pasaulē un kas iekļauts arī Latvijas Kultūras kanonā. Būtībā var uzskatīt, ka tieši ar Sutu aizsākās laikmetīgā dizaina vēsture Latvijā. 

"Manuprāt, Romana Sutas mantojums ir ārkārtīgi dzīvs un aktuāls šobrīd. Tā ir saikne starp pagātni, tagadni un nākotni, jo viņš bija tiešām nākotnes cilvēks un ļoti atvērts domāšanai," uzsver Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Jau savas dzīves laikā Romans Suta bija apvīts ar dažādām leģendām, kuras mēdza uzburt arī pats. Viena no tām saistās ar Oktobra apvērsuma laiku, kad Suta atradies Krievijā un it kā dabūjis pasūtījumu, par kuru saņēmis miljonu, kuru toreiz nav bijis kur realizēt, stāsta Nataļja Jevsejeva.

"Viņš pats par to ir stāstījis, ka viņš tad aizbarikādējās restorānā, un kopā ar draugiem ēda un dzēra vairākas dienas, kamēr tā nauda nebija nodzerta un noēsta. Un tādu stāstu viņam bija daudz,” atklāj Jevsejeva.

Gan savās izpausmēs, gan arī vizuāli Romans Suta bija ļoti kolorīts personāžs, kura azartam un valdzinājumam nebija iespējams pretoties, to nespēja arī Aleksandra Beļcova.

"Savulaik Marija Leiko stāstīja paziņām un draugiem, ka viņa nekādi nevar saprast, kādēļ tik skaistā, burvīgā Beļcova apprecējās ar … teiksim tā – diezgan ekstravaganto pēc ārienes Sutu, un tad viņa vienreiz pēc pašas pieredzes bija sapratusi," turpina Jevsejeva. "Viņa teica – ja viņš mani, smalku sievieti, aktrisi spēja pierunāt piecelties trijos no rīta un iet makšķerēt, un man bija vieglāk pateikt „jā” nekā atteikt, tad es sapratu, kāpēc Beļcova ar viņu apprecējās. Jo viņam nevarēja pretoties, viņa harismai, viņa pārliecināšanas spēkam, enerģijai. Nu tāds viņš bija”.

Turpinot Romana Sutas jubilejai veltīto programmu, Sutas un Beļcovas muzejā tikko vaļā vērta Romana Sutas grāmatu ilustrāciju izstāde „No vārda līdz līnijai”, kas atklāj viņu kā meistarīgu un jūtīgu teksta vizuālo interpretu.

Redzamas ilustrācijas, piemēram, Aleksandra Čaka „Poēmai par ormani”, tās raksturo izstādes kuratore Elvija Pohomova:

"Čaks kā pilsētas romantiķis, pilsētas apdziedātājs, kuram dzejoļos dominē krogus ainas, tavernas un zirgi. Tieši tas pats viss patika arī Sutam viņa mākslā. Viņa glezniecībā, grafikā, porcelāna apgleznojumos ļoti bieži parādās šie pilsētas skati, krodziņi, zirgi un tamlīdzīgi.”

Romana Sutas grāmatu ilustrāciju izstāde tikko vaļā vērta Sutas un Beļcovas muzejā un būs apskatāma līdz decembra sākumam, bet Sutas jubilejai veltīto pasākumu kulminācija gaidāma nākamgad pavasarī, kad atklās divas vērienīgas izstādes Nacionālajā mākslas muzejā un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, notiks arī starptautiska konference.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti