Rīta Panorāma

Maljorkā tūristiem spiesti izveidot karantīnas viesnīcu

Rīta Panorāma

Itālijā atcels prasību par sejas masku valkāšanu ārpus telpām

Publikai atver itāļu futūrista krāšņo dzīvokli

Romā publikai atvērts futūrista Džakomo Ballas krāšņais dzīvoklis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmo reizi Romā plašākai sabiedrībai atvērts pagājuša gadsimta itāļu futūristu mākslinieka Džakomo Ballas kaleidoskopiskais dzīvoklis. Balla bija viens no Itālijas futūrisma vadošajām figūrām, un košais dzīvoklis – pats par sevi mākslas darbs.

Džakomo Balla bija ievērojams pagājušā gadsimta itāļu futūrisma mākslinieks, kurš katru savas dzīvokļa centimetru pārvērta par krāšņu mākslas darbu. Dzīvokļa sienas, griesti, mēbeles, lampas, flīzes un pakaramiem noklāti ar visdažādākajām krāsām, formām un ģeometriskajām figūrām.

Džakomo Balla šajā dzīvoklī kopā ar sievu un divām meitām dzīvoja un strādāja no 1929. gada līdz savai nāvei 1958. gadā. Abas viņa meitas, kas arī bija gleznotājas un dizaineres, šeit dzīvoja līdz 1990. gadiem. Balla ģimene pārveidoja anonīmu dzīvokli par īstu mākslas darbu – eksperimentu laboratoriju.

Projekta kuratore Domitilla Dardi skaidro: “Dzīvoklis, kurā Džakomo Balla un viņa meitas nodzīvoja lielāko daļu savas dzīves – tā ir mākslas māja, kā toreiz mēdza teikt. Šodien mēs teiktu – darbnīca. Viņi pilnībā identificējās ar mākslas pasauli. Kas citiem bija ierobežots uz gleznas virsas, viņiem izgāja ārpus rāmja uz sienām, flīzēm, drēbēm.”

Apmeklētājiem dzīvoklis – pēc ilga un sarežģīta restaurācijas procesa – atvērts mēnesi pirms Džakomo Ballas 150. dzimšanas dienas, kas būs 18. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti