Dienas ziņas

Nolaupīšanas mēģinājums jeb vēlme palīdzēt?

Dienas ziņas

Atver grāmatu ""Ar Ādolfa Alunāna vārdu""

Rojas muzejs saņem unikālu dāvinājumu

Rojas Jūras zvejniecības muzejs dāvinājumā saņēmis mākslinieces Induss-Mucenieces darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rojas Jūras zvejniecības muzejs ir saņēmis unikālu dāvinājumu - sešus mākslinieces Marijas Induss-Mucenieces darbus. Māksliniece Rojas vārdu ir nesusi tālu ārpus Latvijas robežām, viņas darbi izstādīti pasaulē pazīstamos muzejos. Induss-Muceniece visbiežāk attēlojusi Kurzemes un Rojas zvejnieku ikdienas gaitas un bangojošu jūru. 

Muzejā tika atklāta neliela ekspozīcija par Rojas novada mākslas, sporta un mūzikas personībām. Tajā neatņemama vieta ir arī māksliniecei Induss-Muceniecei. Veidojot ekspozīciju, muzeja darbinieki atklājuši, ka materiālu par mākslinieci ir gaužām maz, tāpēc tika izvirzīts mērķis - veikt izpēti un darbus atrast.

"Ļoti zīmīgi, ka tieši dienā, kad Rojas muzejs svinēja savu piecdesmito darba dzimšanas dienu, pie mums ieradās ciemos mākslinieces meita Ilze Upatniece un teica, ka viņa ļoti labprāt uzdāvinātu muzejam savas mammas darbus," stāsta Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja Inese Indriksone.

Sešos dāvinājumā saņemtajos darbos ir attēlota zvejnieku dzīve. Grafikas darbs "Bēgļu laiva" simbolizē 1944. gada bēgšanu pāri Baltijas jūrai no Žocenes uz Zviedriju. Darbā esot attēlota mākslinieces ģimene. Savukārt zīmējumā ar ogli "Bēgļu māte ar bērnu" redzama Indusu ģimenes kaimiņiene, kura bēgļu gaitās palīdzējusi māksliniecei pieskatīt bērnus.

"Es domāju, ka šie darbi noteikti ir ļoti, ļoti nozīmīgi un sirdij tuvi arī mākslinieces ģimenei, tāpēc vēl jo vairāk man ir jāsaka milzīgs paldies par uzticību un par to, ka šie darbi tagad ir muzeja pārziņā," uzsver Indriksone.

Māksliniece ir studējusi ne tikai Latvijas Mākslas akadēmijā, bet arī pie izcilā beļģu gleznotāja Izidora Opsomera Karaliskajā mākslas institūtā Antverpenē. Studijas nolūkos viņa viesojusies arī Londonā, Somijā, Beļģijā, Vācijā. Viņas vārds ir zināms arī Parīzes pilsētas muzejā, kurā atrodas ogles zīmējums "Vējš no jūras". 

"Māksliniece vienmēr ir ļoti savā dzīves gaitā piedalījusies dažādās izstādēs Eiropā un Skandināvijā. Un viena no ievērojamākajām personālizstādēm ir notikusi Parīzē," stāsta Indriksone.

Mākslinieces meita Ilze Upatniece dzīvo Amerikā, tāpēc satikties nebija iespējams, bet, kā viņa raksta vēstulē - darbi runā paši par sevi, par tiem nav jāveido gari apraksti, tie ir jābauda un jāsaprot bez vārdiem. Ilze Upatniece raksta, ka tā domājusi arī viņas mamma Marija Induss-Muceniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti