Kultūras ziņas

Asja Lācis. Avangarda inženiere

Kultūras ziņas

Piedalies fināla balsojumā!

Jaunas izstādes Mūkusalas Mākslas salonā

Robeža starp baiso un uzjautrinošo Zuzānu kolekcijas izstādē «Nebaidies»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 31. janvāra līdz 30. martam Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē skatāma Zuzānu kolekcijas izstāde par ērmīgo “Nebaidies”, informēja salona pārstāvji.

Izstāde “Nebaidies” pievēršas trauslajai robežai starp baiso un uzjautrinošo. Kāpēc mums kaut kas šķiet biedējošs vai smieklīgs? Kāpēc dažkārt jāsmejas, raugoties uz mākslu, kuras pamatmērķis nav likt mums smieties?

Par ērmiem mēdz saukt ļoti neparastas, savādas būtnes. Savukārt ērmīgas situācijas nereti saistās ar dīvainu uzvedību un izbīli, kas mijas ar smiekliem. Ērmīgais nereti ir tuvs mistiskajam. Tas rodas tur, kur reālais saplūst ar iztēli un rodas fantastiski, aizplīvuroti sižeti, kur sastopamies ar neparastām būtnēm paradoksālās un neizskaidrojamās situācijās.

Cilvēkus smīdina ne vien humors, bet arī brīži, kad “joki mazi”, piemēram, sastopoties ar rēgaino, naivo, neizskaidrojamo vai pat agresīvo. Līdzās humora kritiskajai dabai tas var būt arī mierinājuma avots, līdzeklis, lai aizsargātos pret nezināmo vai neizskaidrojamo, pārvarētu bailes. Arī cilvēka eksistence kopumā var tikt uztverta kā “joks” – mūsu mērķis šajā pasaulē, ironiski raugoties, ir vāji definēts un grūti pamatojams.

"Šī ideja radās tādā radošā procesā un arī konsultējoties ar kolēģiem. Kādēļ gan nepaskatīties uz to, kā mēs paši skatāmies uz mākslu?" retoriski jautā izstādes kuratore Arta Vārpa. 

"Māksla, kas mūs uzjautrina, ne vienmēr ir humoristiska. Mēs smejamies arī par nopietnām lietām, arī par tādām lietām, kur mums pašiem neērti, ka mēs par to smejamies. Vai arī mēs smejamies baiļu rezultātā," skaidro Vārpa. 

Izstādē eksponētie glezniecības, grafikas, tēlniecības un lietišķās mākslas darbi radīti laika posmā no 19. un 20. gadsimta mijas līdz mūsdienām. Izvairoties no nopietnības, bet neapsolot izklaidējošus jokus, tie rada ērmīgas noskaņas izceļošu vidi. Te aplūkojamas gan dažādu paaudžu mākslinieku veidotas ērmīgas būtnes, gan ērmīgu situāciju atveidojumi, un ir apskatāmi arī lietišķās mākslas priekšmeti, kuru kādreiz acu priekam radītais dizains ieguvis ērmotu piesitienu mūsdienu kontekstā.

6. martā plkst. 18.30 izstādi papildina ērmīgu stāstu vakars kopā ar folkloras pētnieku, Dr. philol. Gunti Pakalnu un citiem stāstniekiem. Ieeja izstādē un stāstu vakarā ir bez maksas. Izstādes kuratore: Arta Vārpa, izstādes dizains: Daniela Treija, grafikas dizains: Madara Krieviņa.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti