RIXC Mākslas un zinātnes festivālā šogad pārskatīs priekšstatus par «zaļo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gadā RIXC Mākslas un zinātnes festivāls norisināsies no 4. līdz 6. jūlijam Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslas akadēmijā, informēja festivāla rīkotāji. Festivāls būs starpdisciplināra platforma diskusijām un mākslas intervencēm, komplicēti pārskatot plaši izplatītos priekšstatus par “zaļo” – vienu no vispretrunīgākajām un daudzšķautņainākajām tēmām mūsdienās.

Festivāla ietvaros norisināsies ikgadējā starptautiskā mākslas un zinātnes konference “Open Fields 2019: “Zaļš / Atmaskots – dabiski mākslīgais intelekts””, kuras mērķis ir “atmaskot zaļo”, “ekosistemātiski” no jauna savienot “posthumānos stāvokļus”, atklāt un atšifrēt “dabiski mākslīgo intelektu”.

RIXC festivāla konference "Open Fields" ik gadu pulcē vairāk nekā 100 starptautisku dalībnieku – neatkarīgu mākslinieku un akadēmisko pētnieku no 60 universitātēm un 30 pasaules valstīm.

''RIXC Mākslas un zinātnes festivāla 2019'' galvenais notikums būs starptautiskās laikmetīgās mediju mākslas izstādes “Zaļš / Atmaskots” (Un/Green) atklāšana Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, ko papildinās performances un mākslinieciskas intervences.

Izstādē būs skatāmi divdesmit Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbi. Izstādes kuratori ir Jenss Hauzers (Francija / Vācija), Rasa Šmite un Raitis Šmits (RIXC). Izstādes atklāšana notiks 2019. gada 5. jūlijā pl. 18.00, un tā būs atvērta līdz 22. septembrim.

Zaļā krāsa simboliski tiek saistīta ar visu dabisko, tādēļ to bieži izmanto, lai pārmērīgi kompensētu to, ko cilvēce ir zaudējusi. Zaļā ir visantropocentriskākā no visām krāsām, tai piemīt nenoteiktība, ko veido tai vienlaikus piemītošais dabiskums un mākslīgums. Vai mums ir kontrole pār “zaļo”? 

Neskatoties uz visumā pozitīvajām nozīmēm, arvien biežāk zaļš tiek nekritiski fetišizēts un tehnoloģiski romantizēts, tādēļ valda nepieciešamība pēc sistemātiskas biopolitikas, kas kritiski aplūkotu arvien pieaugošās tehnoloģiskās manipulācijas ar dzīvības sistēmām, ekoloģiju un biosfēru kopumā.

Izstādē piedalās mākslinieki: Jans-Peters E.R. Zonntāgs (Vācija), HeHe (Francija), Agnese Meijere-Brandisa (Vācija), Adams V. Brauns (ASV), Rebeka Blesinga (ASV), Karīne Bonnevāla (Francija), Francisko Lopezs (Spānija), Džoana Molla (Spānija), Tāvi Suisalu (Igaunija), Arams Bartholls (Vācija), Quimera Rosa (Francija/Argentīna), Rihards Vītols (Latvija), Voldemārs Johansons (Latvija), Annemarija Māsa (Beļģija) un citi.

Izstādi un festivālu organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC. RIXC producentes: Daina Siliņa un Agnese Baranova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti