Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles norise pārcelta uz 2023. gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Reaģējot uz Ukrainā notiekošo karu, trešā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA3) pārcelta uz 2023. gada vasaru. Iepriekš Renē Bloka kūrēto izstādi "Cieņas vingrinājumi" bija plānots atvērt šī gada 15. jūlijā, informēja RIBOCA organizatori.

"Kamēr Ukrainā tiek pastrādāti neiedomājami noziegumi, mēs nevaram strādāt pie izstādes, kas bija iecerēta kā cieņas un kopības sajūtas caurvīts cildinājums mākslai un māksliniekiem. Mēs stingri nosodām Krievijas iebrukumu Ukrainā, un esam vienoti ar ikvienu, kurš aicina nekavējoties kara darbību izbeigt," paziņoja rīkotāji.

RIBOCA paziņojumā vēstīts: "Mūsu pienākums un atbildība kā laikmetīgai mākslas institūcijai ir nodrošināt platformu mākslinieku un sabiedrības mijiedarbībai, diskusijām un refleksijai par realitāti. Tādēļ kopā ar māksliniekiem, citām starptautiskām mākslas un kultūras institūcijām, kuratoriem un citiem mākslas pasaules profesionāļiem vēlamies rosināt atklātu diskusiju par mākslas industrijas lomu plašākā kontekstā, aicinot runāt par biennāļu formāta nozīmi, jo to uzdevums arvien ir ietekmēt un iesaistīt sabiedrību – arī kara un konfliktu laikā. Kāda platforma māksliniekiem, kuratoriem un sabiedrībai šobrīd ir patiesi nepieciešama?"

Organizatori norādīja, ka jūt līdzi visiem, kas cieš karā, kā arī izteica cieņu katram, kurš neklusē un sniedz palīdzību, uzsverot, ka "vienaldzīgs nedrīkst palikt neviens".

KONTEKSTS: 

2022. gada 24. februārī Krievija iebruka Ukrainā. Abu valstu sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Pēc 29. martā Stambulā notikušajām sarunām Krievija apgalvojusi, ka samazinās karadarbību Kijivas apkaimē, un pieļāva Krievijas un Ukrainas prezidentu tikšanās iespējamību, tomēr Rietumos šos solījumus vērtē piesardzīgi.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Arvien vairāk ārvalstu uzņēmumu boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti