Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Šefpavāra Māra Astiča sēņu receptes

Mākslinieces Aijas Mūrnieces "Zemglazūras gleznojumi"

Rīgas Porcelāna muzejā skatāma mākslinieces Aijas Mūrnieces izstāde «Zemglazūras gleznojumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā atklāta mākslinieces Aijas Mūrnieces personālizstāde “Zemglazūras gleznojumi”. Porcelāna muzeja 15.jubilejas gadā visas izstādes būs veltītas kādreiz populārās Rīgas Porcelāna rūpnīcas māksliniekiem.

”Ja vien esi sācis apgleznot porcelānu, tu nekad vairs nevarēsi no šīs mākslas atteikties. Uguns porcelāna apdedzināšanas krāsnī kļūst par tava darba līdzautoru,” tik aizrautīgi par porcelāna zemglazūras apgleznošanu stāsta mākslinieki, kuri reiz strādājuši slavenajā Rīgas Porcelāna rūpnīcā.

Mākslinieces Aijas Mūrnieces apgleznotie porcelāna darbi ir mākslas vērtība, kura radusies pirms vairāk nekā 40 gadiem, strādājot Rīgas Porcelāna rūpnīcā. Viņas unikālo kolekciju jau iekārojuši mākslas kolekcionāri. Zemglazūras tehnikā ir izstrādāti dažādi dabas sižeti. Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu kuratore Marta Šuste izstādes darbus nodēvējusi par Latvijas keramikas tīrradni.

Māksliniece Mūrniece nu ir cienījamā vecumā, kura sabiedrībā vairs neiziet, bet tagad savas mākslas idejas īsteno, izšujot gleznas.

“Viņa nespēj paturēt pie sevis savas radošās izpausmes. Kopš aizgājusi no rūpnīcas, viņai nav iespējas nodarboties ar porcelāna mākslu, tāpēc viņa izdomājusi sākt izšūt gobelēnus,” stāsta Šuste.

Mūrnieces talantu aizvadītā gadsimta 60., 70., un 80.gados novērtēja arī kolēģi rūpnīcā, īpaši Mākslas akadēmijas diplomdarbu – zemglazūras tehnikā apgleznotās vāzes. Populārākā zemglazūras krāsa ir kobalts, ar kuru radīta lielākā daļa izstādes darbu. Māksliniece darbos nedaudz pievienoja arī zeltu.

“Ja virsglazūrā var ko izlabot vai noslaucīt nost, tad zemglazūrā vairs neko nevar - kā mākslinieks iztaisījis, tā arī iznāk,” atzīst porcelāna apgleznošanas māksliniece Beatrise Kārkliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti