Kultūras ziņas

Zinātniskās fantastikas uzplaukums

Kultūras ziņas

Izrāde par mirkli, kas maina dzīvi

Burtu spēles uz porcelāna

Rīgas Porcelāna muzejā - Daces Blūmas «Burtu spēles uz porcelāna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā durvis ver mākslinieces Daces Blūmas personālizstāde "Burtu spēles uz porcelāna". Tā ievada izstāžu ciklu, kurā īpaša uzmanība pievērsta māksliniekiem, kuri veidojuši Rīgas Porcelāna fabrikas produkcijas dizainu.

Keramiķei Dacei Blūmai aizraušanās ar burtiem ir rezultāts radošiem meklējumiem un studijām Tallinas Mākslas institūtā, kurā burtu māksla bijusi augsti attīstīta.

Pēc padziļinātas burtu grafikas izpētes māksliniece ar iegūtajām zināšanām dalās, pasniedzot Valmieras mākslas vidusskolā, kuras audzēkņi arī bija ieradušies Porcelāna muzejā. Burti ir ne tikai informācijas nesējs - Daces Blūmas darbos tie par sevi stāsta uz baltas porcelāna virsmas.

"Rakstītais un izteiktais vārds - ir tā, ka mūsu saziņas veids ir valoda, mēs tajā sazināmies, bet kā to saziņu padarīt ilglaicīgāku, nodot attālumā? Šie burtveidoli ir ārkārtīgi dažādi, atbilstoši laikmetam, vēstījuma raksturam. Mums ir iespēja piemeklēt vispiemērotāko," pauž Dace Blūma.

Savos darbos - dekoratīvajos šķīvjos, krūzēs, flīzēs - māksliniece centusies parādīt iespējas, kā atšķirīgu burtu izvēle var palīdzēt tiešāk izpaust savu noskaņu. Daļa iespaidu gūta, ceļojot un iedvesmojoties no dažādu pasaules tautu atšķirīgo burtu mākslas. Neatsverama pieredze gūta, strādājot Rīgas Porcelāna rūpnīcā.

"Tā rūpnīcas specifika varbūt ir tāda, ka mēs ne vienmēr zinām tos māksliniekus, kas stāv aiz šiem traukiem un kas ir šie autori; tad, lūk, ar šīm izstādēm mēs mēģinām to akcentēt, ka tur vienmēr ir kāds mākslinieks, dizainers, kurš pie tā ir strādājis, un tie nav anonīmi darbi," stāsta izstādes kuratore Ieva Nagliņa.

Rīgas Porcelāna muzejā šogad vēl ieplānotas Beatrises Kārkliņas, Ilgas Dreiblates un Aijas Mūrnieces darbu skates.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti