Kultūras ziņas

Kluča un Matveja revolucionārās idejas

Kultūras ziņas

Mihalkova filmā galvenajā lomā latviešu aktieris

Kinētiska izstāde par mūsdienu "nobīdēm"

Rīgas mākslas telpā jauno mediju tēlnieka Krista Pudzena pirmā personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 3. oktobrī, plkst. 18 Rīgas Mākslas telpas Lielajā zālē tiks atklāta jauno mediju tēlnieka Krista Pudzena pirmā nozīmīgā personālizstāde „Nobīde”, lsm.lv pavēstīja izstādes veidotāji.

Jauno mediju tēlnieka Krista Pudzena personālizstādē apkopoti kinētiskās un interaktīvās mākslas darbi, kuri radīti laika periodā no 2007. līdz 2014. gadam. Darbu ekspozīcija ietver septiņas elektroniskas un kinētiskas instalācijas–objektus, kurus tematiski un formāli vieno autora refleksija par instrumentālu un rezonantu sabiedrību, kā atskaites punktu pieņemot ideju par mūsdienu cilvēka uztveres līdzsvarošanos, kur netiek izcelts viens uztveres mehānisms, bet ir raksturīgs procesuāls paralēlisms un sinhronitāte. Elektroniskā ekosistēma ir transformējusi cilvēku no fragmentēta indivīda, kāds tas bija rakstības un drukas kultūrā, uz lomu kolektīvā identitātē ar kopienas bāzi. Tādējādi neizbēgama ir nobīde uztverē un mijiedarbībā ar apkārtējo pasauli.

Darbi formāli seko vienotam motīvam – to diskrētam tēlniecisku objektu raksturam. Katrs no tiem ir noslēgta, intraverta sistēma, kura funkcionē pēc precīzi definētiem nosacījumiem un aizņem noteiktu laiktelpas segmentu. Lai arī uzskatāma loma tiek piešķirta kompozīcijai, estētikai un dinamikai – formai kustībā vai gaismas un kustības radītajiem tēliem, autora interese neaprobežojas ar pašpietiekamu kinētisku vai estētisku formu apguvi, bet ir vērsta uz radīšanas procesu kā veidu, kurš atspoguļo digitālās infrastruktūras vēstījumu.

Izstādes darbu raksturojumam mākslinieks ir izvēlējies kanādiešu zinātnieka un publicista Maršala Maklūena teikto: “Mediji, transformējot infrastruktūru, iesaista mūsu unikālās uztveres un maņu attiecībās. Noteiktas maņas paplašināšana transformē veidu kā mēs domājam un rīkojamies – veidu kā uztveram pasauli. Kad šīs attiecības mainās, cilvēks pārtop.”

Krists Pudzens (1981) studējis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā Tēlniecības nodaļā. Izglītību tradicionālās mākslas specialitātē viņš pakāpeniski apvieno ar jauno tehnoloģiju, elektronikas un programmēšanas radītajām iespējām, personīgajām zināšanām un pieredzi šajā sfērā. Mākslinieks strādā jauno mediju mākslas žanrā un kopš 2008. gada regulāri piedalās nozīmīgos laikmetīgās mākslas un tehnoloģiju festivālos Latvijā un ārvalstīs.

Izstāde “Nobīde” Rīgas mākslas telpā būs skatāma no 4. oktobra līdz 26. oktobrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti