Rīgas mākslas telpā atklās Fotogrāfijas biennāles centrālās izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada 22. aprīlī izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" apmeklētājiem durvis vērs Rīgas Fotogrāfijas biennāles centrālā izstāde "Ekrāna ēra III: Klusā daba" Lielajā zālē un mākslinieku grupas izstāde "Mērītās perspektīvas" Intro zālē. Abas ekspozīcijas būs pieejamas līdz 12. jūnijam, informēja izstāžu zāles pārstāvji.

Atainojot starptautiskus laikmetīgās mākslas notikumus, Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) norišu programmas fokusā šogad ir izolācijas stāvoklis un tā dažādās izpausmes un ietekme, uzsvēra rīkotāji. Astoņās starptautiskās izstādēs un plašā izglītības pasākumu programmā biennāles mākslinieki un kuratori aicinās apmeklētājus apskatīt izolācijas būtību iespējami dažādās nozīmēs un no jauna mācīties lasīt informāciju, ko mums sniedz attēls.

"Ar šī gada biennāles galveno notikumu – izstādi "Ekrāna ēra III: Klusā daba" – turpinās 2018. gadā uzsāktais izstāžu cikls, kas uzdod eksistenciāli urdošus jautājumus, vērojot, kā tehnoloģijas palēnām maina mūsdienu cilvēkus. Cik cieši cilvēciskā apziņa jau saplūdusi ar aizvien izpalīdzīgākajiem un ērtākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem? Vai mēs esam tie paši cilvēki, kas bijām bez viedtālruņiem un viedpulksteņiem, ar kuriem tik viegli var pārraudzīt pasauli? Kā ir mainījusies mūsu attieksme pret šķietami mūžīgām lietām un gadsimtiem briedinātām ētiskām vērtībām? Kas paliks lieciniekos pēc mūsu laika? Izstāde aicinās meklēt atbildes, lūkojoties caur mākslas vēsturē aprobēto koordinātu sistēmu, proti, izmantojot tradicionālo žanrisko dalījumu: portrets, ainava un klusā daba. Jaunajā laikmetā – ekrāna ērā – tie būs pārvērtušies līdz nepazīšanai," pavēstīja biennāles veidotāji.

Izstādes kuratores ir Inga Brūvere (LV) un Marīe Šēvolda (Marie Sjøvold) no Norvēģijas. Tajā piedalīsies 11 starptautiski atpazīstami mākslinieki no Latvijas, Ziemeļvalstīm, Eiropas un Dienvidāfrikas: Marianne Bjērnmira (Marianne Bjørnmyr) un Sāra Skorgana Teigena (Sara Skorgan Teigen) no Norvēģijas, Johans Rozenmunte (Johan Rosenmunthe) no Dānijas, Sigrīda Vīre (Sigrid Viir) un Kloē Jancis (Cloe Jancis) no Igaunijas, Čārlzs Ričardsons (Charles Richardson) no Lielbritānijas, Niko Krijno (Nico Krijno) no Dienvidāfrikas, Vilma Pimenova (Vilma Pimenoff) no Somijas, kā arī Latvijas mākslinieki Santa France, Līga Spunde, Krišs Salmanis.

Savukārt "Rīgas mākslas telpas" Intro zālē būs aplūkojama RFB izstāde "Mērītās perspektīvas". Izstādi kūrējis Pauļus Petraitis (Paulius Petraitis) no Lietuvas, un to veidos holandiešu vizuālās mākslinieces Katjas Materas (Katja Mater) un amerikāņu fotogrāfes Erinas O’Kīfas (Erin O'Keefe) darbi, kas jau ilgstoši veltīti perspektīvas tēmai. Izstādes veidotāji norādīja: "Abu mākslinieču praksē perspektīva ir uztverama gan kā spēles lauks praktiskiem eksperimentiem, gan kā rīks, kas ļauj uzdot jautājumus par fotogrāfiskā attēla pieņemto indeksālo statusu. Vēl jo vairāk – perspektīva atklāsies kā nozīmīgi pārveidojama, pielāgojama konstrukcija. Matera un O’Kīfa izmantos fotogrāfijai piemītošo optisko ambivalenci, lai uzsvērtu, ka šķietami fiksētie skatpunkti ir rūpīgi kompozicionēti, plūstoši un subjektīvi." Izstāde "Mērītās perspektīvas" apmeklētājiem būs pieejama līdz 12. jūnijam.

17. jūnijā "Rīgas mākslas telpā" sekos Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādes "ЛАВ = LOVE" atklāšana, kas veltīta kolekcionēšanas fenomenam un ietekmei, kas veido mūsu pasaules uzskatus. Tā apmeklētājiem būs pieejama līdz pat 10. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti