Kultūras ziņas

Rīgā skan Marijas Maksakovas balss

Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Ļaujoties arktiskās ainavas varenībai

Rīgas Mākslas telpā aicina ļauties arktiskās ainavas varenībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No otrdienas Vecrīgā, Rīgas Mākslas telpā, ir iespēja ļauties arktiskās dabas vilinājumam un padomāt par globālajām klimata pārmaiņām. To nodrošina mākslinieka Voldemāra Johansona skaņas un kino skulptūra “Prombūtne”, kas pirmo reizi publikai tika parādīta šā gada pavasarī Norvēģijas festivālā “Barents Spektakel”, bet Latvijā to bija iespēja aplūkot dažas dienas festivāla “Staro Rīga” laikā. 

Rīgas Mākslas telpā peld aisbergiem līdzīgi objekti. Mākslinieks Voldemārs Johansons radījis skaņas un kino skulptūru grupu, uz kuras projicējas arktiskās atmosfēras piesātinātais videodarbs “Prombūtne”, aicinot sabiedrību aizdomāties par globālajām klimata izmaiņām.

“Šī darba un ceļojuma mērķis bija dokumentēt izzūdošo Arktikas un ziemeļu vidi. No vienas puses, man pašam ļoti, ļoti interesē izzināt un iepazīt ziemeļu dabu,” stāsta Voldemārs Johansons. “Man liekas, tā ir  ļoti saistīta ar ziemeļu puslodes cilvēkiem, kaut ko ļoti svarīgu un būtisku. No otras puses – tā ir apziņa, ka es vēlos dokumentēt šo izzūdošo vidi. Arī šogad, kad ir tapis skaidrs, ka līdz ši gadsimta 40. vai 50. gadiem Ziemeļpols vasarās būs jau izkusis vai bez ledus segas. Un arīdzan ANO nesen publiskotais pētījums runā par to, ka mums ir ļoti ierobežots laiks novērst to, ka planētas klimats izmainās radikāli.”

Lai izjustu arktisko klimatu un iemūžinātu izzūdošos ledājus – turklāt ne tikai no kuģa, bet arī zem ledus un ledus alās, pērn mākslinieks Voldemārs Johansons kopā ar operatoru Māri Maskalānu devās uz ziemeļos vistālāk esošo civilizācijas skarto punktu – Svalbergu, kur tika ierakstītas arī dabas skaņas un sacerēta mūzika. 

Mūzika rakstīta kopā ar norvēģu saksofonistu Rolfu Ēriku Nistromu, ar kuru Johansons sadarbojies jau iepriekš. Nistromam esot apbrīnojama spēja no saksofona izvilināt visdažādāko skaņu paleti. 

“Mēs braucām ar kuģi diezgan tālu prom no civilizācijas. Tā ir ļoti liela un spēcīga sajūta, nonākot tādā grandiozā dabas vidē. Mums ļoti paveicās, bija labs laiks, bija polārā diena – tas nozīmēja, ka mēs varējām filmēt 24 stundas diennaktī ceļojumā, to arī darījām,” atklāj Johansons. 

Arktiskās skaņas un kino skulptūra Vecrīgas izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” būs aplūkojama tikai desmit dienas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti