Labrīt

Iedzīvotāju spēja aizņemties aug straujāk, nekā banku spēja kreditēt

Labrīt

Pētījums: Latvijā jaunieši dzīvo labi, nepieciešams lielāks progress viņu iesaistīšanā

Mīlestību pret Daugavu mākslinieki atklāj izstādē "Daugava"

Rīgas Latviešu biedrības namā aplūkojama Daugavai veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mīlestība pret Daugavu, apbrīna par tās skaistumu un spēku caurvij mākslinieku grupas izstādi “Daugava”, ko ceturtdien atklās Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē. Izstāde sasaucas ar gaidāmajiem valsts svētkiem un izceļ Daugavu kā vienu no spilgtākajiem un zīmīgākajiem Latvijas simboliem.

Tajā kopumā piedalās 19 mākslinieki – Dantes Aligjēri biedrības pārstāvji un Ķeipenes plenēra dalībnieki.

Izstādes atklāšanu šodien papildinās “Daugavas lasījumi”, kuros uzstāsies dažādu nozaru pētnieki – Guntis Eniņš, Ilze Zagorska, Andris Priede un Juris Visockis.

Izstāde Daugavu atklāj visos gadalaikos, saullēktos, saulrietos un citās dienas noskaņās, arī no ļoti dažādām Latvijas vietām.

Lielākā daļa darbu tapuši speciāli izstādei, un tās idejas autore ir māksliniece, Ķeipenes plenēru kuratore Gunta Brakovska.

Idejai viņu iedvesmoja pirms vairākiem gadiem Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatāmā izstāde „Daugavai būt”, kas bija ļoti plašs un emocionāls stāsts par Daugavas vēsturi un likteni un kuru papildināja arī unikāla gleznu kolekcija.

“Mūsu vecmeistaru darbi tika izstādīti, tie bija ļoti izcili, daudzus es pat nebiju redzējusi. Un tad man radās ideja, ka varbūt arī mēs, mūsdienu mākslinieki, varētu sarīkot šādu izstādi. Mākslinieki ļoti sirsnīgi izturējās pret šo manu ieceri. Un te nu viņi ir - ļoti kuplā skaitā, ļoti dažādi, bet visus viņus apvieno viena īpašība – viņi ir talantīgi cilvēki,” stāsta Gunta Brakovska.

Lai arī katram māksliniekam ir atšķirīgs un ļoti savs redzējums par Daugavu, pašā kodolā iedvesmas avoti tomēr ir ļoti līdzīgi

– uzskata otra izstādes kuratore, Dantes Aligjēri biedrības pārstāve Raimonda Strode.

“Protams, Daugavas varenība. Tas ir tas monumentālisms, ko ūdens ar savu spēku iedod mūsu dvēselei. Jau pie Krāslavas, kur tie skaistie Daugavas loki, ūdens plūst pilnīgi tādā nepārvaramā spēkā. Pietiek uzturēties pie Daugavas pārdesmit minūtes, un liekas, ka tu esi atjaunots, spēcināts, iedvesmots,” saka Strode.

Izstādi aizsāk labi pazīstamā gleznotāja Alekseja Naumova lielizmēra glezna “Daugava”, tapusi Ikšķilē. Tajā Daugavā spoguļojas mākoņainas, bet dzidras debesis, centrā redzama svētā Meinarda sala.

Svētā Meinarda sala saulrietā iedvesmojusi arī Laumu Palmbahu, viņas ļoti košajā darbā dominē vakara noskaņām raksturīgie violetie un oranžīgie krāsu triepieni.

(Fotogrāfijas tapušas izstādes iekārtošanas laikā)

Mairas Veisbārdes saulainais darbs ataino vienu no gleznieciskākajiem Augšdaugavas lokiem – Eternes loku, bet Jēkabpils mākslinieka Ziedoņa Bārbala gleznas – Daugavu pie Jēkabpils ar pilsētas panorāmas atspīdumiem upē.

Daugavai ir arī savs skanējums, un to krāsu valodā pārvērtusi Laine Kainaize. Līdzās reālistiskām ainavām izstādē ir arī abstrakti darbi, to vidū, piemēram, Sarmītes Caunes izteikti pavasarīgu noskaņu piepildītās gleznas un Ievas Muzikantes vēsi ledainais Daugavas mirdzums ziemā.

Daugava rudenī savukārt ieraugāma abos izstādes kuratores, mākslinieces Guntas Brakovskas darbos.

“Šī ir Daugava vakara saulrietā, gleznota netālu no Jaunjelgavas. Man paveicās, ka upe bija ļoti mierīga un bija ļoti skaisti atspulgi, kas vispār Daugavā ir ļoti reti. Un tas tā ļoti uzrunāja,” savu darbu raksturo Brakovska.

Izstādes kuratori, mākslinieci Raimondu Strodi darbs pie izstādes pašu rosinājis izveidot veselu gleznu ciklu “Pilsētas Daugavas krastos”. Šajā izstādē skatāma pirmā cikla glezna, veltīta Rīgai.

“Man likās svarīgi, ka ir ne tikai ūdeņi, bet ir pilsētas, ir cilvēki, kas ūdeni izmanto, ūdenim dod jēgu, tā tecējumu apdzied un piedod arī tādu vēsturisku dimensiju tam visam,” saka Strode.

Izstādes "Daugava” atklāšanu ceturtdien papildinās četri “Daugavas lasījumi”, kurā par Daugavu runās dažādu jomu speciālisti Guntis Eniņš, Ilze Zagorska, Andris Priede un Juris Visockis, visu pasākumu vadīs Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis.

Izstāde “Daugava”, kurā katrs no 19 māksliniekiem dalās ar savu stāstu, izjūtām un asociācijām par Daugavu Rīgas Latviešu biedrības namā būs apskatāma līdz 30. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti