Rīta Panorāma

Dāvis pošas mājup, Telefonintervija ar Lieni Dambiņu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Reiteru

Jūgendstila un ART DECO leļļu izstāde "Ziemas rozes"

Rīgas jūgendstila muzejā apskatāma «Art Deco» leļļu kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas jūgendstila muzejā līdz 1.martam apskatāma Tamāras Čudnovskas jūgendstila un "Art Deco" leļļu kolekcijas izstāde "Ziemas rozes".

"Ziemas rozes" ir smalkas un skaistas 20.gadsimta pirmās puses lelles, kas apskatāmas Rīgas jūgendstila muzejā. Izstāde ir mākslinieces Tamāras Čudnovskas unikālā leļļu jūgendstila un "Art Deco" kolekcija.

Izstāde īpaši papildina Rīgas jūgendstila muzeju, jo tā ir iespēja atgriezties laikā, kad dāmas prata darināt skaistus rokdarbus un ar tiem izdaiļot arī apkārtējo vidi.

Aizvadītā gadsimta dāmu buduāram piestāvēja klavieres. Ja dāma prata arī spēlēt, tad izsmalcinātas un mājīgas sarunas risinājās salonā - šādu gleznu var uzburt Rīgas jūgendstila muzejā. Klavieres un ziemas dārza mēbeles ar simtgadīgo vēsturi ir muzeja jaunieguvums.

"Tās ir Rīgas Treselta firmā ražotās klavieres. Tās ir bijušas tik labā kvalitātē, ka tās ir apbalvotas ar 1901.gada izstādes medaļām," stāsta Rīgas jūgendstila muzeja direktore Agrita Tipāne.

Toreiz lepnos dzīvokļos bija arī mākslinieciskas buduāra vai dīvāna lelles, kas bija domātas interjera rotāšanai. Šobrīd Rīgas jūgendstila muzejā aplūkojama mākslinieces Tamāras Čudnovskas leļļu kolekcija.

"Forma smalkai lellei ir palikusi tāda pati, kāda tā ir bijusi. Es saglabāju to proporciju, kas bija jau saimnieces izdomāta, es neko nemainu. Vienīgi ir jauns tērps - roku izšuvums ar zelta diegiem, jūgendstila mežģīnes," par kolekciju stāsta Tamāra Čudnovska.

Leļļu tērpu kolorīts dažkārt tika pieskaņots tapešu vai mēbeļu auduma krāsām. Parādījās arī lelles - pusfigūriņas. Arī tās ir Tamāras Čudnovskas kolekcijā.

"Bieži vien mēs šodien dzirdam, ka tējkannu lelles ir populāras Krievijā, bet izrādās, ka tā tradīcija nāk no Vācijas," norāda Tamāra Čudnovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti