Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Māri Aleksandrovu

Rīta Panorāma

ES paplašina sankcijas pret Baltkrieviju

Ziemassvētku egles Rīgas Jūgendstila muzejā - greznais Viktorijas laika rotu košums

Rīgas Jūgendstila centru izstādē «Ziemassvētki Rīgā» grezno četras īpaši rotātas egles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" aicina ikvienu un jo īpaši ģimenes ar bērniem izbaudīt Ziemassvētku atmosfēru un iepazīt dažādus svētku egļu dekorēšanas veidus. Izstādē "Ziemassvētki Rīgā" muzeja interjeru grezno četras īpaši izrotātas egles, informēja muzeja pārstāvji.

Šogad muzejs piedāvā iepazīt dažādu mākslinieču rokrakstus un dekorēšanas koncepcijas.

Viesistabas un ēdamistabas interjerā skatāmas egles ar karalienes Viktorijas laikmetam raksturīgiem rotājumiem dekoratores Janas Kopeikinas un leļļu mākslinieces Olgas Santīmas izpildījumā, savukārt muzeja digitālās ekspozīcijas telpās egles greznojas ar leļļu mākslinieces Elitas Šmēdiņas veidotiem dekoriem.

Mākslinieces Olga Santīma un Jana Kopeikina savos darbos radījušas prieka un pārpilnības sajūtu, katrs dekors ir veidots, izmantojot dažādus materiālus – audumus, pērlītes, mežģīnes, fliterus, stiklu un papīru. Arī rotājumu darināšanas tehnikas atbilst aizpagājušajam gadsimtam – izšuvums, aplikācija, papjēmašē.

Leļļu māksliniece Elita Šmēdiņa uzbur pavisam citu ainu un noskaņu. Iedvesmojoties no 20. gadsimta sākuma zili baltajiem izšuvumiem un holandiešu krāsns podiņiem, Šmēdiņa ir radījusi egles dekorus, kuru galvenais motīvs ir putni.

Atgriežoties pie latviskajiem motīviem, ir tapusi egle "Piparkūkas", kuru rotā gan māla, gan izšūtas sirsniņas, puzuri un niedru eglītes. Māksliniece abu egļu dekorēšanai ir izmantojusi mālu, audumu, pērlītes un dažādus dabas materiālus.

Izstāde muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" apskatāma līdz 2021. gada 10. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti