Kultūras ziņas

Somijas valsts simtgadei veltīta fotoizstāde

Kultūras ziņas

Valda Celma laika upes plūdums

Rīgas geto Aleksandras Beļcovas skicēs

Rīgas geto Aleksandras Beļcovas skicēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms 76 gadiem šajā dienā, 1941. gada 25. oktobrī, tika slēgti Rīgas geto vārti, izolējot no ārpasaules tūkstošiem ebreju. Viņu vidū arī gleznotājas Aleksandras Beļcovas paziņas. Apzinot mākslinieces atstāto radošo mantojumu, muzeja darbinieki tikai nesen atklāja zīmējumus, kuros Aleksandra Beļcova fiksējusi redzēto Rīgas geto un kuri tagad vienkopus apskatāmi Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā. Lai arī izstāde oficiāli atklāta 25.oktobrī, apmeklētājiem tā būs pieejama tikai pēc valsts svētkiem - no 21. novembra.


Pēc vācu okupācijas Otrā pasaules kara laikā, kad tapa Rīgas geto, tajā nokļuva arī mākslinieces Aleksandra Beļcovas paziņas, kuriem māksliniece nesa pārtikas paciņas. Rīgas geto redzēto māksliniece iemūžināja zīmējumos. Gandrīz 100 skices līdz mākslinieces nāvei glabājās viņas dzīvoklī sekretera atvilktnē, līdz tos nejauši atrada.

"Formāli šie zīmējumi nav pieskaitāmi holokausta mākslai, jo Beļcova nebija ieslodzīta geto. Tā bija viņas tāda emocionāla cilvēka un mākslinieka atbilde uz notiekošo. Viņa pārdzīvoja, viņa juta līdzi," stāsta Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja Nataļja Jevsejeva.

Lielā daļā zīmējumu attēlota sieviete ar bērniem – tā bijusi mākslinieces paziņa Anna.

"Tas izskatās pēc mākslas terapijas, kad cilvēks grib tikt vaļā no pārdzīvojuma, emocijām, no tās drāmas," saka Jevsejeva.

Izstādē, kas iekārtota Žaņa Lipkes memoriālā, zīmējumi aplūkojami Annas Heinrihsones īpaši veidotos stendos, skanot Jēkaba Nīmaņa mūzikai, kas emocionāli pastiprina Aleksandras Beļcovas vēstījumu.

"Šo cilvēku liktenis beidzās Rumbulā. 30. novembris vai 8. decembris, to precīzi nodokumentēt nevaram, bet pamatā visi šie cilvēki iet bojā. Rumbulas mežā tukšajās bedrēs tiek nošauti," par Beļcovas atveidotajiem cilvēkiem saka vēsturniece, izstādes kuratore Guna Vainovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti