Kultūras ziņas

Digitalizēs 70 030 muzeju priekšmetu

Kultūras ziņas

Franču džeza leģenda un Latvijas Radio bigbends

Mūzika stikla labirintā un RIXC galerijā

Rīgas galerijās baudāma mūzikas un mākslas sintēze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dažādu mākslas veidu sintēze ir raksturīga mūsdienu kultūras iezīme. Izstāžu zāles aicina uz koncertiem, bet skaņu mākslinieki veido instalācijas. Ceturtdienas vakarā Rīgas Mākslas telpā, mākslinieka Ernesta Vītiņa veidoto "Stikla labirintu" muzikāli atdzīvinās pianiste Agnese Egliņa ar domu biedriem, kamēr RIXC galerijā durvis vērs skaņu mākslinieku Kristas Dinteres un Ivo Tauriņa izstāde “Četri skaņdarbi”. 

Skaņu mākslinieki Krista Dintere un Ivo Tauriņš kopā studējuši Liepājas universitātē, bet viņu kopīgā izstāde – instalācija “Četri skaņdarbi” ir pirmā skaņas izstāde ŖIXC galerijā. Apmeklētāji šeit patiešām var piedzīvot četrus skaņdarbus – divus Kristas un divus Arta radītus -, ne tikai noklausīties tos, bet gūt arī vizuālu priekštatu par skaņas frekvenču radītām grafiskajām zīmēm un izjust skaņas pārvietošanos telpā. 

“Kompozīcijā pamatā ir ierakstītas skaņas. Daļa no tām ir elektroniski apstrādātas un daļa ir diezgan dabiskas,” atklāj skaņu māksliniece Krista Dintere. Viņa arī norāda, ka, radot skaņdarbus, vairāk koncentrējas, pirmkārt, uz to, kā cilvēki uztver skaņu, un, otrkārt, uz to, kā cilvēka balss rada skaņu. 

Savukārt Ivo Tauriņš  vienā no savām kompozīcijām ekperimentējis ar dažādām mūsdienīgām skaņas telpiskošanas tehnikām un vizualizējis tās spektrogrammā. Otra viņa instalācija  apspēlē Ērika Ešenvalda  skaņdarbu “Saules krustcelēs”. 

“Es gribēju parādīt, kā skan dabīga skaņa. Ja visi pārējie skaņdarbi ir inscenēti, būtībā mākslīgi radīti, tad ar Ešenvalda skaņdarbu mēs varam dzirdēt, tieši kā dabīgi vajadzētu tai skaņai elektroakustiski skanēt,” atklāj skaņu mākslinieks. “Tādēļ ir 15 skaļruņi, un katrā skaļrunī skan sava kokle. Un tādā veidā maksimāli pietuvināts tas skanējums, kāds tas būtu, ja būtu kokļu koncerts.”

Atkarībā no konkrētās skaņas instalācijas apmeklētāji ir aicināti gan atrast labāko skaņas punktu telpā, gan brīvi pārvietoties pa to. 

Savukārt mākslinieka Ernesta Vītiņa radītais  “Stikla labirints” Rīgas Mākslas telpā ceturtdien atdzīvosies, uzstājoties pianistei Agnesei Egliņai, sitaminstrumentālistam Jurim Āzeram un DJ Monsta. 

Programma veidota, iedvesmojoties no Ernesta Vītiņa stikla darbu nosaukumiem un kārtainās struktūras, kuru Agnese Egliņa salīdzina ar fūgas formu mūzikā. 

Viena no programmas sastāvdaļām arī būs Dmitrija Šostakoviča prelūdijas un fūgas, pārējo koncerta daļu atvēlot populārākiem un arī mazāk zināmiem laikmetīgās mūzikas komponistiem, viņu vidū Filipam Glāsam un Arvo Pertam. 

“Jā, nu Arvo Perts “Spogulis spogulī” – man liekās, bez šī skaņdarba te nevar iztikt, jo te visi spoguļi spoguļojas viens otrā, darbs spoguļojas ar darbu, un arī cilvēks pats sevi redz visdaudzākajās šķautnēs,” uzskata Egliņa. 

Mūziku ''Stikla labirintā'' vēl būs iespēja dzirdēt 7. martā, bet Kristas Dinteres un Ivo Tauriņa “Četri skaņdarbi” RIXC galerijā gaidīs apmeklētājus līdz 20. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti