Rīgas Fotogrāfijas biennālē notiks saruna par pašizolāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

11. maijā pulksten 18.00 izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" notiks pirmā no četrām sarunām Rīgas Fotogrāfijas biennāles izglītības pasākumu programmas sarunu sērijā "Pašizolācija", informēja organizatori. Atsaucoties uz biennāles centrālo tēmu, izolāciju, arī turpmāk gaidāmie pasākumi pētīs izolācijas pieredzi, tās izpausmes un atstātās sekas.

Izglītības pasākumu programmā jau notikusi starptautiska konference par fotoalbumiem un pirmā radošā darbnīca bērniem. Jūnijā gaidāma arī publiska diskusija par kolekcionēšanas kultūru, kā arī lekcijas par fotoalbuma pētniecību un fotopastkaršu vēsturisko attīstību. Visi biennāles izglītības pasākumi notiks klātienē.

''Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2022'' (RFB) Rīgas izstāžu zālēs un pilsētvidē norisinās no 22. aprīļa līdz 10. jūlijam, un apmeklētājiem šajā periodā piedāvās kopumā astoņas starptautiskas izstādes. Arī izstādes papildinošajā izglītības pasākumu programmā tiek izvērsta izolācijas tēma, un tās kuratore ir mākslas zinātniece, projektu vadītāja, producente un kuratore Agnese Zviedre. Programmā iekļautās norises uzrunā kā fotogrāfijas mākslas profesionāļus un interesentus, tā arī plašāku sabiedrību.

RFB centrālo izstādi "Ekrāna ēra III: Klusā daba", kas skatāma izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa", pavada divi izglītības pasākumi, kas paredzēti plašam interesentu lokam. Sarunu sērija "Pašizolācija" būs četru sarunu cikls, kurā tiks skartas tādas tēmas kā

  • novecošanas un aprūpes jautājumi – 11. maijā ar sociālantropoloģi Annu Žabicku;
  • mentālā veselība, depresija un izdegšana – 19. maijā ar ārstu psihoterapeitu Artūru Miksonu;
  • sieviešu un jauno māmiņu pieredze – 25. maijā ar publicisti, žurnālisti Agru Lieģi-Doležko;
  • kā arī integrācijas problemātika Latvijā – 1. jūnijā ar humanitāro zinātņu doktoru, Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru Denisu Hanovu.

Viens no izglītības pasākumu mērķiem ir veicināt iekļaujošākas sabiedrības veidošanu un mākslas norišu pieejamību. Sarunu sērijā "Pašizolācija" tiks nodrošināts surdotulkojums.

Savukārt 28. maijā ģimenes ar bērniem aicinātas iesaistīties radošajās darbnīcās bērniem "Ekrāns un bērns", kurās bērniem līdz 12 gadu vecumam ir iespēja pētīt, kas ir attēls, un radīt pašiem savu, mūsdienu kluso dabu. Radošā darbnīca "Ekrāns un bērns" sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu "VReach", kas izstrādā terapijas metodi ar virtuālās realitātes tehnoloģijām, ir piemērota arī bērniem ar autiskā spektra traucējumiem.

2. jūnijā turpat, izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa", gaidāma diskusija par kolekcionēšanas kultūru "Kolekcionēt vai krāt?". Tajā piedalīsies fotogrāfs Andrejs Strokins, mākslas un muzeoloģijas maģistre Astrīda Rogule, publicists Pēteris Bankovskis, uzņēmējs, mākslas kolekcionārs Māris Vītols, mākslas mecenāte un kolekcionāre Vita Liberte un domnīcas "Creative Museum" līdzdibinātājs Raivis Sīmansons. Diskusija ievadīs izstādi "ЛАВ = LOVE", kas no 17. jūnija būs pieejama izstāžu zāles "Rīgas mākslas telpa" Intro zālē. Izstāde, kuru kūrē Inga Brūvere, sniegs ieskatu trīs – Andreja Strokina, Irēnas Bužinskas un Bolderājas grupas – fotogrāfiju, atklātņu un diapozitīvu privātkolekcijās. Arī šajā sarunā tiks nodrošināts surdotulkojums.

30. jūnijā plkst.18.00 kolekciju pētniecības pieredzē dalīsies viena no izstādes dalībniecēm, izstāžu kuratore Irēna Bužinska – gaidāms viņas ieskats fotopastkartes attīstības vēsturē, īpaši pievēršot uzmanību radošiem, arī kurioziem eksperimentu piemēriem inscenējumu, montāžas un kolorēšanas jomā, sākot no 19.–20. gadsimtu mijas līdz 20. gadsimta 60. gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti