Kultūras ziņas

LTV koncerta starptautiska tiešraide BBC režisora rokās

Kultūras ziņas

Slavenības RDKS 20. jubilejas lielkoncertā

Mākslinieks "uzspridzina" Rīgas Biržu

«Rīgas biržā» uzstādīta nošu sprādzienu audio instalācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau divus gadus Mākslas muzeja "Rīgas birža" ātrijā var aplūkot sastingušas, īstas Venēcijas gondolas sprādzienu - ievērojamā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova speciāli muzejam veidoto mākslas darbu "Gondola".

Šogad apmeklētājiem ir iespēja vērot Dmitrija Gutova paplašināto "Gondolas" mākslas darba vēstījumu. Audio instalācija "Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem" ir veidota īpaši Borisa un Ināras Teterevu mākslas festivālam "Tête-à-Tête".

Formas ziņā audio instalācija ir "Gondolas" analogs, tikai šoreiz tā izaicina nevis redzes, bet dzirdes uztveri. Skaņas, kuras piepilda telpu, uz brīdi rada bezsvara stāvokļa sajūtu. Instalācijā izmantoti klasiskās mūzikas skaņdarbi, "uzspridzinot" skaisto ideālo tēlu pasauli, tā sašķīst fragmentos, un mākslinieks mēģina fiksēt starpstāvokli, kad viena forma ir beigusi eksistēt, bet jauna tikai dzimst.

"Man ir pilnīga apziņas aptumšošanās un atmiņas zudums - tas ir tas, kā es izjūtu un pārdzīvoju visu, kas šobrīd ap mani notiek," skaidro Dmitrijs Gutovs.

Mākslinieka Dmitrija Gutova nošu sprādzieni un partitūru lidojums "Rīgas biržā" vislabāk sadzirdams tikai telpas vidū: "Tur rodas sajūtu, ka skaņas lido no vairākām pusēm un rada iespaidu, ka mūzika sadalījusies gabaliņos un nošu atlūzas lido apkārt, un jūs atrodaties uzsprāgušas gondolas vidū."

Audio instalācija "Fūga. Augoša uzbudinājuma lēkme ar apziņas aptumšošanos un atmiņas traucējumiem" mākslas muzejā "Rīgas birža" būs dzirdama apaļajās stundās līdz pat jūnijam.

Mākslas festivāla "Tête-à-Tête" pārstāve Inga Vasiļjeva stāsta, ka tikšanās ar Dmitriju Gutovu aizsāk festivāla īpašu sarunu programmu, kurā būs iespēja klātienē iepazīties ar dažādām izcilām personībām - māksliniekiem, zinātniekiem un arī ar režisoru Alvi Hermani.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti