Kultūra

Pirmo reizi Latvijā top tehno opera "Spazio Bar"

Kultūra

Spēlmaņu naktī triumfē Liepājas teātra «Precības»

Rīgas Biržā notiks Somijas mūsdienu mākslas izstāde

Rīgas Biržā - Somijas mūsdienu mākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mākslas muzejs "Rīgas birža" turpina izstāžu ciklu „Ar septiņjūdžu zābakiem”, un 24.novembrī tur atklās Somijas mūsdienu mākslai veltītu izstādi. Tajā izraudzīti darbi no Somijas laikmetīgās mākslas muzeja "Kiasma" kolekcijas, kas sniedz ieskatu popārta virziena attīstībā un vēsta par sociāli aktuālām tēmām.

Kati Kivinena, izstādes kuratore no Somijas, ieskatu izstādē aicina sākt ar Jakoba Dalgrēna darba iepazīšanu. Somijas muzejā "Kiasma" tas ir viens no populārākajiem darbiem, jo to var ne tikai apskatīt, bet tajā var doties iekšā un ar dažādām maņām sajust, kā šis darbs uz skatītāju iedarbojas.

„Mēs varam mēģināt un iet iekšā.” - Kati Kivinena tad arī aicina ienirt šajā Jakoba Dalgrēna radītajā instalācijā, kas veidota no milzum daudz zīda lentītēm, kas sakarinātas viena pie otras… ienirstot tajās iekšā, visapkārt ir liela ņirboņa, zūd realitātes sajūta un orientācija, kļūst pat mazliet baisi, bet tāds ir arī mākslinieka mērķis – piedāvāt mākslu kā rotaļu, paspēlēties ar skatītāja sajūtām un uztveri.

Līdzās Dalgrēna instalācijai izstādē skatāmi videodarbi, arī objekti un glezniecība no "Kiasma" muzeja kolekcijas, kas sniedz ieskatu popārta virziena attīstībā no 20.gadsimta 50.gadiem līdz mūsdienām.

Kati Kivinena: "Izstāde piedāvā izlasi no mūsu muzeja kolekcijas. Mēs rādām dažus klasiskā popārta piemērus no 60. gadiem, kā piemēram, slaveno Amerikas mākslinieku Lihtenšteina, Raušenberga un Čemberlena darbus, bet galvenokārt fokusējamies uz somu mūsdienu autoriem. Viņu darbos joprojām pastāv saikne ar tradicionālo popārtu, taču atšķirība ir tā, ka viņi daudz aktīvāk parāda savu attieksmi pret dažādām sabiedrības parādībām un aktualitātēm.”

Līdzīgi kā pirmās paaudzes popārta mākslinieki, arī šodienas somu autori bieži vien darbos izmanto dažādus populārās kultūras tēlus, kas dominē reklāmās, filmās, internetā, sociālajos medijos, un caur tiem pievērš uzmanību kādai tēmai. To vidū ir gan pārdomas par pasaules lielo industriju manipulēšanu ar cilvēkiem un visa tā sekām, gan mūsdienu sabiedrībā valdošo seksa un fiziskā skaistuma kultu, gan popzvaigzņu eiforisko pielūgsmi un arī demokrātijas bieži vien ļoti viltīgo seju.

Izstādes kuratore no Latvijas puses Vita Birzaka sola – skatītājiem šeit būs iespēja sastapties ar patiešām sociāli aktīvu mākslu, kas Latvijā ne tik bieži ir sastopama.

Virkne darbu runā arī par sievietes lomu un izpausmēm mūsdienu sabiedrībā. Māksliniece Iiu Susiraja pārstāvēta ar video darbu, kurā redzama viņa pati, vienlaikus ironizējot par vairākām tēmām – gan par seksa kultu un to pavadošajiem aksesuāriem, gan sievietes skaistuma standartiem, gan ēdienu gatavošanu televīzijas šovos. Visas šīs tēmas viņa samaisa lielā mikslī un no tā izcep vairākus pīrāgus un sagatavo vēl arī saldo ēdienu.

Izstādē noteikti uzmanību pievērsīs kāds citas somu autores darbs, kas arī vēsta par visai savdabīgiem mūsdienu pielūgsmes objektiem. Bet to, kas ir mūsdienu varoņi, kā mēs tos pielūdzam – to savukārt ļoti labi no malas varēs paskatīties Adela Abidina veidotajā videodarbā, kas piedāvā interviju ar „augšāmcēlušos” Maiklu Džeksonu.

Izstādi, kurā redzama izlase no Somijas laikmetīgā mākslas muzeja "Kiasma" kolekcijas, atklās piektdien, 24.novembrī, mākslas muzejā "Rīgas birža". Izstāde būs skatāma līdz 7.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti