Kultūras rondo

Biļešu kompensācija un atbalsts radošām personām dīkstāves laikā

Kultūras rondo

Ina Druviete: Covid laiks valodā atspoguļojies jūtami un parāda, ka valodas gars ir dzīvs

Rīgas Biržā skatītājus gaida starptautiskā mākslas izstāde "Stikla balss. Sadarbība"

Rīgas Biržā skatītājus gaida starptautiska mākslas izstāde «Stikla balss. Sadarbība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aktuālas sociālas un politiskas tēmas piedāvās starptautiskā mākslas izstāde “Stikla balss. Sadarbība”. 12 stikla mākslinieki radījuši kopīgu izstādi, kurā svarīgs bijis process un sadarbība ar visdažādāko jomu pārstāvjiem. Izstāde sagatavota mākslas muzejā “Rīgas Birža” un tiks atvērta publikai, kolīdz tas būs iespējams.

“Tā ir vesela kustība,” par starptautisku mākslinieku sadarbību, kas atspoguļojas izstādē “Stikla balss. Sadarbība”, uzsver projekta vadītāja, mākslas muzeja “Rīgas Birža” izstāžu kuratore Vita Birzaka. Radošās sadarbības ieceri muzejam pirms diviem gadiem piedāvāja Latvijas Mākslas akadēmijas stikla mākslas profesore Inguna Audere un menedžmenta pārstāve Ieva Zemīte. Vita Birzaka Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta, ka muzejam šis projekts bijis interesants ar piedāvājumu parādīt stikla mākslu no mazliet cita aspekta.

Tikpat būtisks apsvērums – kuratoru vēlme iezīmēt aktuālas sociālas un politiskas tēmas, kas līdzšinējā muzeja izstāžu dzīvē nemaz tik bieži neparādījās.

Viena no izstādes kuratorēm Inguna Audere atklāj, kā līdzdalībai uzrunāti mākslinieki, kas jau iepriekš bijuši zināmi. Šīs personības un viņu intereses sanācis iepazīt vairāku gadu garumā. Sekojot līdzi mākslinieku radošajai attīstībai, kuratoriem nereti nākas sevi izaicināt. Audere stāsta par Igaunijā pieredzēto: “Pagājušajā vasarā es biju ieinteresēta redzēt izstādi, kas bija zem ūdens. Tas bija ļoti liels izaicinājums un brīnišķīga pieredze, jo pirmo reizi mūžā es ieniru ūdenī un tad varēju apskatīt izstādi.” Savukārt Rīgas Biržā šis pats radošais tandēms – Mārja Mēmetsa ar Raitu Lohmusu – piedāvā videodarbu.

Otrs izstādes kurators ir ASV mākslinieks Maikls Rodžers no Ročesteras Tehnoloģiju institūta. Viņš, strādājot par pasniedzēju, Japānā nodzīvojis 11 gadus. Tolaik Rodžers iepazinies ar mākslinieku Džinu Hongo, kura stikla darbi nu ir redzami izstādē “Stikla balss. Sadarbība”. Rodžers stāsta, ka Džina Hongo instalācijā iesaistīti dažādi mākslas žanri – performanču māksla, dziedāšana (koris) un pat filozofiskas un zinātniskas idejas. Tas ir savā ziņā unikāli, piebilst kurators.

Sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem Džins Hongo izaicina pārdomāt brīvības robežas.

Izstādē arī abu kuratoru Ingunas Auderes un Maikla Rodžera kopdarbs “Saruna”, kas radīts sadarbībā ar Māru Bindi. “Jebkura mūsu sadarbība sākas ar sarunu – ko un kā varētu darīt. Šis darbs to atspoguļo. Esam izveidojuši platformu (stikla grīdu), uz kuras ir divi krēsli. Tiek atainota saruna – klātbūtne bez klātbūtnes. Iesaistījām mākslinieci Māru Bindi, kura veidoja žaketes. Viņa šo sarunu uztvēra kā pavedienu, un tas ir ļoti būtisks papildinājums mūsu “Sarunai”,” stāsta Inguna Audere. Savukārt māksliniece Anna Nūrberga no Zviedrijas aktualizē tēmu par tiem karavīriem (arī no Latvijas), kuri pēc kara no Gotlandes tika izdoti atpakaļ uz Padomju Savienību.

Vita Birzaka apliecina, ka šī ir trešā reize, kad Rīgas Biržas Lielajai izstāžu zālei nav tumšo sienu. Izstādes scenogrāfijas autors Artūrs Arnis skatam atklājis izstāžu zāles lielos, stiklotos logus, un nu telpa sasaucas ar izstādes darbiem. Izstādes idejai atbilstošs ir trauslums, gaisma, procesa fiksēšana un, protams, pārdomas par to.

Izstādē “Stikla balss. Sadarbība” piedalās 12 starptautiski nozīmīgi stikla mākslinieki no ASV, Japānas, Indijas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas, sadarbojoties ar zinātniekiem, antropologiem, komponistiem, vēsturniekiem, fotogrāfiem, tradicionālās mākslas meistariem un ekstrēmā sporta pārstāvjiem. Starptautiskā mākslas izstāde gaida skaitītājus, kad vien tas būs atļauts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti