Kultūras ziņas

Laikmetīgās dejas festivāls Lūznavas muižā

Kultūras ziņas

Jāņa Lūsēna vēlā vakara mūzika

Krievu mākslas zelta klasika "Rīgas Biržā"

Rīgas Biržā skatāma krievu mākslas zelta klasika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zelta laiki pienākuši Rīgas Biržā – tur jaunā salikumā skatāma viena no visvairāk izrādītajām, par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lepnumu uzskatāmajām kolekcijām – “Krievu mākslas zelta klasika”. Tas ir turpinājums 2012. gadā aizsāktam izstāžu ciklam, un šoreiz ekspozīcijas veidotāji fokusējušies uz 19.gadsimtu un vēlas iepazīstināt skatītājus ar zelta laikmeta pārstāvju, piemēram, ģēniju Fjodora Dostojevska un Pētera Čaikovska laikabiedru labākajiem darbiem. Turklāt pirms izstādes atklāšanas ceturtā daļa darbu piedzīvojuši restaurāciju un tik plašā ekspozīcijā vēl iepriekš nav bijuši izstādīti.

"Šajā izstādē – to nosaka arī nosaukums – mākslas zelta klasika, katram darbam jābūt ļoti augstvērtīgam,” saka izstādes “Krievu mākslas zelta klasika, 19. gadsimts” kuratore Ksenija Rudzīte.

Mākslas zinātniece Ksenija Rudzīte ar kolēģiem strādājusi apmēram gadu, lai izstādei Rīgas Biržā rūpīgi atlasītu krievu zelta laikmeta - 19. gadsimta dižākās pērles, no kurām apmēram ceturtā daļa pirms tam piedzīvojušas arī restaurāciju.

“Krievu mākslas zelta klasika, 19. gadsimts” ir turpinājums 2012. gadā aizsāktam krievu mākslas izstāžu ciklam, un tematiski izstādē nošķirtas divas daļas - romantisms un reālisms.

Visi darbi ir no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas, un iepriekš citos salikumos bijuši bieži izrādīti.

„Šie darbi ir ceļojuši uz Itāliju, mēs esam tur rādījuši, mēs esam rādījuši Lietuvā, Igaunijā ir bijušas ļoti lielas šīs kolekcijas izstādes, un tad pa atsevišķiem darbiem ir ceļojuši uz Pēterburgu, uz Maskavu arī, jo mums šajā kolekcijā ir patiešām labi autori ar ļoti labiem darbiem,” stāsta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. „Es gribētu teikt, ka muzejā ļoti daudzas kolekcijas ir skaistas, bet šī kolekcija skaitās Baltijas valstīs labākā krievu mākslas kolekcija.”

Papildus gleznām izstādē aplūkojami arī krievu ģēniju Dostojevska un Čaikovska laikā tapuši tēlniecības, grafikas darbi un, piemēram, porcelāna izstrādājumi. Tas ir liels notikums arī muzeja darbiniekiem, kuri līdz pat 29. oktobrim, kad būs skatāma šī ekspozīcija, dienu no dienas pavadīs krievu zelta laikmeta darbu ielenkumā.

Līdz ar šo notikumu prezentēts arī katalogs, kas veltīts pērn notikušai ievērojamā un savulaik Latvijā dzīvojušā krievu gleznotāja Nikolaja Bogdanova-Beļska izstādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti