Rīta Panorāma

Atklās Zolitūdes traģēdijā cietušajiem veltītu piemiņas vietu

Rīta Panorāma

Intervija ar Āriju Šķepastu

Gleznotāja Nikolaja Rēriha Miera idejas ceļš

«Rīgas biržā» skatāma izstāde «Nikolajs Rērihs un Latvija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz 2016.gada 31.janvārim mākslas muzejā "Rīgas birža" skatāma izstāde "Nikolajs Rērihs un Latvija".

Kā norāda muzeja pārstāvji, Nikolaja Rēriha vārds, viņa daiļrade un sabiedriskā darbība ir pazīstami visā pasaulē. Mākslinieka dzīve dažādos posmos bija saistīta ar vairākām valstīm - Krieviju, ASV, Indiju un citām. Īpaša vieta Rēriha biogrāfijā pieder Latvijai.

Izstādes mērķis ir parādīt izcilā krievu mākslinieka saikni ar viņa senču zemi. Vizuālais materiāls un arhīva dokumenti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Liepājas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Rēriha biedrības arhīva un Latvijas Valsts vēstures arhīva dod iespēju atklāt šo saikni vairākos aspektos, apliecina kultūru auglīgo mijiedarbību un rada plašāku priekšstatu par attiecīgā laika vēstures un mākslas reālijām.

Kopā ar Nikolaja Rēriha radošo mantojumu apmeklētāji izstādē ieraudzīs Latvijas mākslinieku gleznas un grafikas darbus. Pēterburgā Rēriha paziņu lokā bija daudzi latviešu mākslinieki un kultūras darbinieki, arī vēlāk viņš interesējās par mākslas dzīves norisēm Latvijā. Ar Vilhelmu Purvīti, Jani Rozentālu, Johanu Valteru Nikolaju Rērihu vieno gan kopīgie mācību gadi Pēterburgas Mākslas akadēmijā, gan draudzība.

Atsevišķu mākslinieku grupu izstādē veido tās paaudzes pārstāvji no Latvijas, kuri Rēriha vadībā mācījās Pēterburgas mākslas veicināšanas skolā. Starp skolniekiem ir bijuši tādi topošie meistari kā Niklāvs Strunke, Kārlis Miesnieks, Uga Skulme, Jānis Plase, kā arī pasaules slavenība Gustavs Klucis.

Projektu papildina plaša pasākumu programma, kas ietver lekcijas, tikšanās un sarunas ar nozares speciālistiem, semināru, kamermūzikas koncertu, ģimenes dienas un radošās darbnīcas bērniem. Izstādes laikā skatītājiem būs iespēja iepazīties ar jaunu dokumentālo filmu "Rērihs un Latvija".

2016.gada februārī un martā izstāde tiks eksponēta Sanktpēterburgas Valsts Rērihu ģimenes muzeja-institūta zālēs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti