Rīta Panorāma

Intervija ar Vjačeslavu Kaščejevu

Rīta Panorāma

Intervija ar Krišjāni Mincenbergu

Porcelāna mākslas izstāde "Pazaudēts un atrasts" Rīgas Biržā

«Rīgas biržā» - Ingunas Skujas un Melisas Breidenas projekts «Pazaudēts un atrasts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 10.oktobra līdz nākamā gada 10.janvārim mākslas muzejā "Rīgas birža" būs iespēja iepazīties ar Ingunas Skujas un Melisas Breidenas radošo projektu "Pazaudēts un atrasts".

"Pazaudēts un atrasts" ir pazīstamo keramiķu Ingunas Skujas un Melisas Breidenas (ASV) projekts, kas tapis sadarbībā ar mākslas muzeju "Rīgas birža". Autores strādāja, iedvesmojoties no muzejā eksponētās Rietumeiropas un Austrumu porcelāna kolekcijas. Gada laikā ir tapuši seši jauni mākslas darbi, kas veido dialogu starp pagātni un tagadni, starp mākslinieku meklējumiem, idejām un varēšanu, ko šķir vairāki gadsimti.

Katrs Ingunas Skujas un Melisas Breidenas radītais darbs aicina no cita skatpunkta palūkoties uz atzītām vērtībām, piemēram, uz vāzi ar "sniega piku" dekoru, kas izgatavota slavenajā Meisenes porcelāna manufaktūrā, vai Vedžvuda fabrikas izstrādājumiem, kurus izceļ neoklasiskā dizaina estētiskās kvalitātes, vai uz Austrumu porcelāna traukiem ar tiem raksturīgo ornamentiku.

""Pazaudēts un atrasts" ir pieeja, ko izmantojām, iepazīstoties ar muzeja porcelāna kolekciju," stāsta mākslinieces. "Bija darbi, kas mūs piesaistīja vizuāli, konceptuāli vai ar savu tehniski sarežģīto izpildījumu. Meklējām iemeslu, kāpēc šie darbi tapuši, mēģinājām iztēloties, ko cilvēki domāja, tos radot, un ko guva. Mēs "pazudām", tiecoties izzināt sākotnējo nozīmi pagātnes dārgumiem. Šajā procesā mums atklājās jauna izpratne par to, kas mēs esam, kas bijis pazaudēts un kas atrasts, - tas ir vairāk, nekā varējām iedomāties, uzsākot šos meklējumus."

Ingunas Skujas un Melisas Breidenas darbi apskatāmi mākslas muzeja "Rīgas birža" pastāvīgajā ekspozīcijā Austrumu galerijā trešajā stāvā un Rietumu galerijā ceturtajā stāvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti