Rīgā trīs dienas izstādīs budisma relikvijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tikai trīs dienas – no 4. līdz 6.oktobrim - Latvijas Mākslinieku savienības galerijā Rīgā būs apskatāma unikālā ceļojošā izstāde “Senas un svētas budisma relikvijas”, kas noslēgs Viņa Svētības Dalailamas vizītes Latvijā programmu.

Ceļojošā izstāde “Senas un svētas budisma relikvijas” ir reta iespēja aplūkot unikālas relikvijas - kristāliem un pērlēm līdzīgus veidojumus, kas tiek atrasti pelnos pēc dižo budisma meistaru, garīgo skolotāju kremācijas. Šādu relikviju atrašana liecina, ka skolotājs dzīves laikā sasniedzis ļoti augstu garīgās attīstības līmeni. Tiek uzskatīts, ka atrašanās relikviju tuvumā nes svētību jebkuram cilvēkam, neatkarīgi no viņa tautības un ticības.

„Latvijai tik tiešām ir paveicies – budisma relikviju izstāde, gan ar atšķirīgu relikviju kolekciju, mūsu valstī viesosies jau trešo reizi. Svēta relikvija ir pārpasaulīgās tīrības un mūžības ilgu vēstījums. Tā ir lamu uzkrātās sirdsapziņas un līdzcietības enerģijas kristāls ikkatram no mums,” pauž ārsts Pēteris Kļava.

Iepriekšējo reizi budisma relikvijas bija apskatāmas Rīgā 2009.gadā. Organizatori ir piekrituši vēlreiz iekļaut Latviju šīs ceļojošās izstādes maršrutā, jo iepriekšējās reizēs izstāde guva plašu atsaucību. Izstāde jau ir izraisījusi milzīgu interesi visā pasaule – tuvākajos mēnešos tā būs skatāma gan lielākajās ASV, Kanādas, Austrālijas pilsētās, gan Eiropā – Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Austrijā. Visur izstāde viesojas tikai trīs dienas.

Izstādes laikā apmeklētājiem varēs saņemt svētību īpašā ceremonijā, kuras laikā šīs relikvijas viegli pieskaras apmeklētāju galvām. Būs iespēja saņemt svētību arī saviem mājdzīvniekiem. Ieeja izstādē - par ziedojumiem.

Izstādes iekārtojums visās eksponēšanas vietās tiek risināts saskaņā ar stingriem priekšrakstiem: izstādes eksponāti tiek ievietoti aplī ap zelta Budas Maitreijas statuju. Saskaņā ar budisma rakstiem, Maitreija būs nākamais Buda, kas nesīs līdzcietības un mīlošās laipnības pamācības pasaulē. Šo unikālo relikviju kolekciju vairāku daudzu gadu garumā ir kolekcionējis Lama Thubten Zopa Rinpoče. To papildinājis arī Viņa Svētība Dalailama, uzdāvinot šai kolekcijai astoņas Budas relikvijas. Visas relikvijas, kas būs apskatāmas Rīgā, vēlāk tiks ievietotas 45 metru augstajā Budas Maitreijas statujā, kuru būvēs Bodhgajā (Ziemeļindijā).

Cilvēki ir dziļi un personiski aizkustināti, kad nonāk saskarsmē ar šīm relikvijām. Mēs zinām tik daudzus stāstus par to. Tas noteikti ir veids, kā tuvināt cilvēkus Apskaidrībai. Relikvijas sniedz neticamu labumu pasaulei. Šeit un tagad,” stāsta Lama Thubten Zopa Rinpoče.

Budisms ir reliģija un filozofija, kas izveidojās 5. gadsimtā p.m.ē. Indijā un ir balstīta uz Sidhārtas Gautamas (Budas) mācību. Vēlāk tas izplatījās arī Centrālāzijā, Šrilankā, Tibetā, kā arī Ķīnā, Korejā un Japānā. Budismam ir aptuveni 350 miljoni sekotāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti