Rīgā taps privāts latviešu un krievu mākslai veltīts muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mecenāts un mākslas kolekcionārs Pjotrs Avens iegādājies nekustamo īpašumu Rīgā, Valdemāra ielā 19, ar mērķi nākotnē šajā namā izveidot nevalstisku latviešu un krievu mākslas muzeju, informēja mecenāta pārstāvji.

Pjotra Avena augstvērtīgā privātā mākslas kolekcija tiek veidota vairāk kā 25 gadu garumā. Viņam pieder pasaulē lielākā divdesmitā gadsimta sākuma krievu mākslinieku darbu privātkolekcija, tāpat arī vairākas citas kolekcijas. Starp tām ir arī lielākā privātā padomju propagandas porcelāna kolekcija un Rīgas mākslas porcelāna un keramikas kolekcija.

Viens no Rīgā iecerētā muzeja mērķiem būs veicināt Latvijas porcelāna atpazīstamību, aicinot novērtēt tā unikalitāti un augstvērtīgo māksliniecisko kvalitāti.

“Jau vairākus gadus domāju par latviešu un krievu mākslas muzeja izveidi Rīgā. Latvija ir mana vectēva dzimtene, mana ģimene šeit pavada daudz laika, un ceru, ka iecerētais muzejs, tā pastāvīgā ekspozīcija un izstādes, sniegs ievērojamu pienesumu Latvijas kultūras dzīvē, veicinās Latvijas atpazīstamību pasaulē, veicinās tūrismu. Privātie muzeji, tāds kā nesen atvērtais Jāņa un Dinas Zuzānu mākslas centrs ir labs piemērs Latvijas pozicionēšanai Eiropas kultūras kartē. Esmu gandarīts, ka man izdevies atrast piemērotu ēku savai kolekcijai un jau tuvākajā laikā uzsāksim projektēšanas darbus,” komentēja Pjotrs Avens.

Pjotrs Avens ir dzimis Krievijā, dzīvo gan Krievijā, Lielbritānijā, kā arī Latvijā. Ieguvis ekonomikas zinātņu kandidāta grādu Maskavas Valsts universitātē. Apbalvots ar  Latvijas Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ir Latvijas Universitātes Goda doktors. Pjotra Avena dibinātā labdarības organizācija “Aven Foundation” Latvijā darbojas kopš 2008. gada, ik gadus atbalstot gan Latvijas kultūras pasākumus, gan izglītības projektus, kā arī ar veselības veicināšanu saistītos projektus. 2019. gadā Pjotrs Avens kopā ar saviem partneriem uzsāka simfoniskās mūzikas festivālu “Rīga Jūrmala”. Savukārt kopš 2014. gada fonds izsniedz izcilības stipendijas Latvijas studentiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti