Kultūras ziņas

"Latvijas Goda aplis" Jūrmalā

Kultūras ziņas

Gido Kokara Dziesmu svētku mantojums

Tapis laikmetīgās mākslas muzejs skudrām

Rīgā tapis laikmetīgās mākslas muzejs skudrām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No pirmdienas Rīgā, nepieradinātās mākslas galerijā “room9” darbojas “Laikmetīgās Mākslas muzejs skudrām”. Tā autore ir māksliniece Gundega Evelone, kura instalācijas nosaukumā pārfrāzējusi kādu populāru interneta mīmu un nedaudz huligāniski ironizē par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja neesamību. 

Dzirnavu ielā jau labu laiku darbojas kāda radoši nepieradināta vieta, ko mākslinieki izmanto kā darbnīcu, dažs labs pat jūtas kā mājās, kur ārā katram sava dobīte, bet iekšā neliela galerija – “room9”. Pēc nedēļas šis nams visiem būs jāpamet. 

Māksliniece Gundega Evelone ir pēdējā, kurai dota iespēja te sarīkot huligānisku instalāciju un performanču sēriju “Laikmetīgās Mākslas muzejs skudrām”.

“Šis ir laikmetīgās mākslas muzejs skudrām, kurā varētu tikt eksponēta laikmetīgā māksla ar uzsvaru uz Latvijas laikmetīgo mākslu. Šonedēļ visas nedēļas garumā iepazīstināsim skatītāju ar jaunākajām aktualitātēm, kā arī principiem muzeja būvniecībā, muzeja pedagoģijā un muzeja biznesa plānošanā,” stāsta Gundega Evelone. 

Nosaukumā “Laikmetīgās Mākslas muzejs skudrām” izmantots populārs interneta mīms.

“Es kā 21.gadsimta cilvēks esmu interneta mīmu piekritējs. Bija tāda populāra filma “Zoolanders”, kurā galvenais varonis – bagāts, bet muļķīgs čalis bija pasūtījis izveidot mākslas centru bērniem, un, ieraudzījis šo maketu, iesaucās: “Vai tas ir mākslas centrs skudrām?” Jo nesaprata, ka tas nav oriģināls, tikai makets,” skaidro Evelone.

Fragments no filmas “Zoolanders”, par kuru runā māksliniece (angļu valodā). 

Bet, ja nopietni, Gundega Evelone ar šo projektu vēlas pievērst uzmanību mākslas muzeja lomai un tās kolekciju pieejamībai skatītājiem.

“Ideja muzejam radās tieši tajā dienā, kad uzzināju, ka ABLV banka ir iesniegusi bankrota ziņojumu. Tad rodas jautājums, vai viņi piedalīsies laikmetīgā mākslas muzeja būvniecībā, un radās pārdomas par pilsonisko iniciatīvu, ko cilvēks, vienkāršais, varētu darīt šajā jomā?” darba ideju izklāsta Gundega Evelone. “Katrs samesties pa 15 eiro un uzbūvēt savu muzeju? Tāds ir šīs muzeja idejas pamats, 15 eiro “low-tech” mākslas muzejs.”

Šajā izstādē vairumu telpas aizņem administrācijai paredzētās; mākslai atvēlētas vien divas nelielas zāles. Evelone stāsta – tas ir atgādinājums par jautājumu, vai administratīvajam aparātam ir jābarojas no mākslas. 

“Arī jautājums par laikmetīgās mākslas muzeja kolekciju, no kuras puse ir valsts pārvaldībā un otra privātajā, kas ar to visu notiek?” akcentē māksliniece. “Sāku meklēt internetā resursus, kur es varu apskatīties valsts kolekcijas daļu, apjautāju dažus cilvēkus un sapratu, kas tas vienkārši nav pieejams, tas ir iegādāts par valsts naudu, bet to nekur nevar redzēt. Lai kaut cik demonstrētu šo kolekciju, es meklēju visu “Google”."

"Kā lai skatītājs zina, ka tas muzejs ir vajadzīgs, ja viņš nezina, kas tur būs iekšā? Kāpēc būtu jādod nodokļu nauda tam visam?” retoriski vaicā Evelone.  

Gundegas Evelones vadītais muzejs pastāvēs tikai nedēļu, katru dienu notiks performances un lekcijas, kuras ar izdomātiem pseidonīmiem vadīs dažādu jomu profesionāļi. Līdz ar izstādi svētdien noslēgsies arī galerijas “room9” mūžs.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti