Kultūras ziņas

Kultūras ministra amatam izvirza Daci Melbārdi

Kultūras ziņas

LNSO mūziķi ievēl galveno diriģentu

Stikla mākslas pārsteigumi Rīgā

Rīgā - stikla mākslas pārsteigumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Martas Ģibietes asie un krāsainie "Subjektīvie objekti" galerijā "Istaba" un čehu mākslinieka Jana Fridriha "Optiskās rotaļas" galerijā "Mākslas banka" – divas ļoti atšķirīgas izstādes ar neparastām stikla variācijām.

Vecrīgā pie Doma laukuma, kur iekārtojusies galerija "Mākslas banka" jau skatlogs aptur ne vienu vien ziņkārīgo – tur pirmoreiz Latvijā izstādītas čehu mākslinieka Jana Fridriha "Optiskās rotaļas". Tās atspoguļo ne tikai pašu skatītāju, bet visas Čehijas tradīcijām bagāto stikla vēsturi un mākslinieka izdomāto sarežģīto tehniku, apstrādājot optisko stiklu un radot iluzoru arhitektūras telpiskumu un pat ceturto dimensiju.

Darbi aplūkojami vēl tikai līdz trešdienas vakaram, kad galerijā savos stikla mākslas noslēpumos dalīsies arī pats mākslinieks.

Savukārt latviešu stikla māksliniece Marta Ģibiete mirkli pēc personālizstādes atklāšanas galerijā „Istaba" uz Baronielas dosies uz starptautisko stikla mākslas izstādi Čehijā.

Es centos lauzt priekšstatu, ka stikls ir trausls un caurspīdīgs, darīju to, ko līdz šim nebiju veikusi, asākas formas un jaunas krāsas," stāsta Marta Ģibiete.

Savai personālizstādei Marta Ģibiete devusi nosaukumu – pirmajā mirklī drusku mulsinošo nosaukumu – „SubOb". Atklājas, ka tas saīsinājums no "Subjektīvie objekti" un ironija par skatītāju vai mākslas kritiķu ieradumu dažādus mākslas darbus, kas veidoti no keramikas, stikla vai koka, dēvēt vienkārši par objektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti