Rīgā skatāma zviedru mākslinieka Matiasa Kristersona performance

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdienas vakarā Kaņepes Kultūras centrā būs skatāms neparasts priekšnesums. Savu performanci sniegs zviedru mākslinieks Matiass Kristersons. Viņš Rīgā ieradies, lai radītu laikmetīgās mākslas darbu speciāli Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai.

"Ikreiz, kad atveru muti, no tās nāk ūdens. Tas apgrūtina runāšanu." Šāds nosaukums dots zviedru mākslinieka Matiasa Kristersona performancei. Tās koncepcija ir ļoti vienkārša, taču to, kas tieši tajā notiks, mākslinieks negrib atklāt, lai nemazinātu pārsteigumu.

Priekšnesuma nosaukums jau pasakot pietiekami daudz. „Es izmantoju ūdeni kā metaforu nekam. Tam nav krāsas un garšas. Tai pat laikā tas ir viss - planētas izdzīvošanai. Un tad ūdens kļūst par metaforu valodai. Arī tā būtībā nav nekas, vien ārpus cilvēces eksistējoši noteikumi. Un tai pat laikā valoda ir viss, jo tas ir veids, kādā mēs sazināmies savā starpā," skaidro mākslinieks.

Matiasa Kristersona darbi nereti liek domāt par valodu un komunikāciju. Ideja par šo performanci - uzstāšanos auditorijas priekšā - radās jau mākslas studiju laikā Čikāgā, kad nepārtraukti savi darbi pret agresīvu kritiku bija jāaizstāv visas fakultātes priekšā.

Matiass Kristersons ir mākslinieks, kas izpaužas ne vien performancēs, bet arī ar skaņu, tekstu, video un skulptūrām. „Kad ir runa par mākslu, es domāju, ka labai, veiksmīgai mākslai ir daudz dažādu interpretācijas slāņu. Nav viena izskaidrojuma visam. Mans kā mākslinieka uzdevums ir dot cilvēkiem pieredzi, likt viņiem pašiem domāt un radīt savas interpretācijas," skaidro Matiass.

Rīgā Kristersons uzturas vairākas nedēļas. Viņš iepazīstas ar pilsētu un tās cilvēkiem, vācot materiālus un idejas jaunam mākslas darbam projektā „Rīgas dzejas karte". Tas ir dzejnieku apvienības „Orbīta" jau divus gadus notiekošs projekts. Ideju izdevies realizēt, jo tuvojas Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas gads.

„Mēs paši pirms kādiem trīs gadiem sanācām kopā un izdomājām, ka tā būtu lieliska ideja, kā padarīt Rīgu poētisku, bet neizmantojot tūristiem redzamākās vai populārākās vietas, bet mēģināt atklāt radošā formā arī nostūrus, nomales," skaidro apvienības „Orbīta" pārstāve Inga Bodnarjuka.

Dzejas karti veido dzejnieki, fotogrāfi, video un skaņu mākslinieki no Latvijas un ārvalstīm, izvēloties noteiktu vietu Rīgā un radot par to mākslas darbu. Zviedra Matiasa Kristersona darbs būs redzams vai arī klausāms februārī. Bodnarjuka atklāj, ka šobrīd Kristersons ieraksta Pārdaugavas vēja skaņas.

Visi līdz šim projektā tapušie darbi tiks digitalizēti un decembrī „Rīgas dzejas karti" varēs lietot elektroniski, staigājot pa virtuālo Rīgu un skatoties dažādos mākslas darbus, kas radīti par kādu Rīgas vietu. „Līdz ar to tas būs tāds kā alternatīvais Rīgas ceļvedis," cer „Orbītas" pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti