Kultūras ziņas

Honkongas bērnu koris Cēsīs un Rīgā

Kultūras ziņas

Laikmetīgais cirks Rīgā

Starptautiskā gobelēnu izstāde

Rīgā skatāma starptautiska tekstilmākslas izstāde «Artapestry3»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 7.augusta līdz 7.septembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā skatāma starptautiska tekstilmākslas izstāde "Artapestry3".

Izstādes "Artapestry3" ideja ietverta tās nosaukumā, vēršot uzmanību uz gobelēna tehnikā austiem mākslas darbiem un atgādinot, ka gobelēna audumiem ir sena, tradīcijām bagāta vēsture mākslā un amatniecībā. Šī nozare ir nozīmīga Eiropas kultūras mantojuma daļa, kas jāsaglabā, veicinot tās attīstību nākotnē.

Lai rosinātu māksliniekus darboties šajā jomā, tiek īstenota regulāra izstāžu aprite. Pirmā starptautiskā gobelēnu skate apmeklētājiem tika atklāta 2005.gadā Dānijā un vēlāk ceļoja arī uz Franciju un Vāciju.

"Karalis nav miris. Tieši tāpat kā 90.gados, kad nāca video māksla, instalāciju māksla, runāja, ka glezniecība ir pārāk tradicionāla. Mūsdienās nav nozīmes materiālam, galvenais ir ideja, ko mākslinieks pauž. Šeit šajos tehniski ierobežotajos rāmjos tomēr mākslinieki rada ļoti interesantus darbus un eksperimentus," norāda Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Plašajā tekstilmākslas ekspozīcijā Rīgā tiek pārstāvēti mākslinieki no Beļģijas, Čehijas, Vācijas, Holandes, Itālijas, Francijas, Lielbritānijas, Skotijas, Lietuvas, Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas. Augstu konkurenci ir izturējusi arī Latvijas tekstilmāksliniece Iveta Vecenāne, kura izstādē piedalās ar gobelēnu "Trauks".

"Es uz pasaules meklēju īsto sievišķību un īsto vīrišķību, un kādas tās ir 21.gadsimtā. Man liekas, ka vīriešiem būtu vieglāk dzīvot, ja sievietes koptu sevī skaistu dārzu kā šajā darbā, un sievietēm būtu labāk, ja vīrietis audzētu šādu dārzu sevī, sirsnību labestību, gudrību," par savu darbu stāsta Iveta Vecenāne.

Ilglaicīgā starpvalstu izstāžu projekta iniciators un organizators ir Eiropas Gobelēnu forums, kuru 2001.gadā dibināja vairāki Eiropas valstu tekstilmākslinieki ar mērķi popularizēt gobelēna tehnikas pielietojumu laikmetīgās mākslas daudzveidīgajās izpausmēs un idejiskos strāvojumos, tā atjaunojot gadsimtiem kopto sienas segu aušanas kultūru jaunā mūsdienīgā veidolā kā dzīvotspējīgu un aktuālu mākslas mediju Eiropā.

Tekstilmāksliniece Anna Džeksone stāsta, kā pirms 13 gadiem Dānijā satikās gobelēnu meistari no visas Eiropas, lai vienotos, kā digitālajā laikmetā popularizēt gadsimtiem seno aušanas mākslu. "Un šis ir rezultāts - fantastiska izstāde fantastiskā vietā. Šie gobelēni ir apceļojuši vairākus muzejus, kas tālredzīgi ir sapratuši, ka arī mūsdienās caur šo seno mākslas formu var pateikt ko jaunu."

Lai izstādē piedalītos, māksliniekiem jāiztur liela konkurence. Šogad no 150 darbiem žūrija atlasījusi 51. Katra mākslinieka rokraksts ir unikāls. Gobelēnos ievīti ne tikai vilnas vai kokvilnas diegi, bet arī neilons, papīrs un makšķeraukla, tādējādi laužot stereotipus par gobelēniem kā vienveidīgu vai vecmodīgu mākslas veidu. Savos darbos mākslinieki pārsteidz gan ar smagām tēmām par dzīvi, nāvi un morālām dilemmām, gan ar pretkara vēstījumiem, raganu medībām un pat ceļojumiem Visumā, kā vācu audēja Pētera Horna darbā "Oriona miglājs".

"Pie šī darba strādāju vairāk kā gadu, un tas man kļuva tik tuvs, ka sāka likties - es tiešām atrodos tur, Visumā. Vēl kāda lieta, ko zina katrs audējs - šajā darbā vajadzīga milzu pacietība. Divās dienās tu pavirzies uz priekšu varbūt par vienu centimetru. Tādēļ, kad es strādāju pie gobelēna, laiks man rit pavisam citādāk nekā ikdienā," stāsta Pēters Horns.

Vairums izstādē redzamo gobelēnu tapuši ar rokām, bet atsevišķi digitālās aušanas tehnikā radīti mākslas darbi rada teju īstas neona gaismas efektu vai spēlējas ar Rubensa un Renuāra motīviem. Tehnoloģijas iedvesmojušas arī dāņu mākslinieces Margrētas Ageres darbu "Aiz zilajiem kalniem".

"Kādu svētdienu abi ar mazdēlu sēdējām pie datora un izmēģinājām programmu, kas ļauj Zemi apskatīt no augšas. Virtuāli aizceļojām uz Sahāras tuksnesi Āfrikā, un es ieraudzīju mazu melnu punktiņu. Pievilku tuvāk, un tie izrādījās kalni, aiz kuriem bija upes delta bez izejas uz jūru. Es šo attēlu izdrukāju un tieši tādu arī uzaudu," saka Margrēta Agere.

2012.gadā izstāde "Artapestry3" tika atklāta Dānijas pilsētas Silkeborgas mākslas centrā "Silkeborg Bad", bet 2013.gadā eksponēta Centrālās Somijas muzejā Ivaskilā, kā arī Ronebijas Kultūras centrā Zviedrijā. No šī gada janvāra līdz maijam tā bija skatāma Francijā, Anžērā, slavenā tekstilmākslinieka Žana Lursā muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti