Rīgā skatāma instalācija par karadarbību Kongo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sākot no ceturtdienas līdz svētdienai festivāla „Skaņu mežs" ietvaros Tabakas fabrikā bez maksas būs apskatāma instalācija par karadarbību Kongo Demokrātiskajā Republikā. Audio vizuālā darba „Anklāvs" autori ir īru mākslinieks Ričards Moss un pazīstamais eksperimentālās mūzikas komponists Bens Frosts.

Noslēdzoties nepieradinātās mūzikas festivālam „Skaņu mežs", šonedēļ būs apskatāms mākslas darbs, kas ar skaņu un vizualizāciju palīdzību rāda ciešanu estētiku. Tā ir video instalācija "Anklāvs", kas vēstī par Kongo Demokrātiskās Republikas austrumos notiekošo.

Festivāls „Skaņu mežs" ir Eiropas neatkarīgo mūzikas festivālu tīkla ECAS dalībnieks. Šī organizācija izsludina jaundarbu konkursus, tāpēc īru mākslinieka darbs būs apskatāma arī Latvijas skatītājiem.

Festivāla rīkotājs Rihards T. Endriksons skaidro, ka mākslinieka Ričarda Mosa darbs variē starp foto mākslu un dokumentālo žurnālistiku. Mosu interesē sociālas un dabas kataklizmas. Instalācija „Anklāvs" tapusi, pērn apceļojot Kongo austrumus, kas joprojām ir nestabila un vardarbīga valsts daļa, lai arī kara beigas tika pasludinātas pirms desmit gadiem. Konflikti austrumos norisinās jau kopš 1994.gada un bojā gājuši vairāk kā pieci miljoni cilvēku. „Mēs varam būt gatavi, ka tā pieredze būs ne pilnībā saudzīga pret skatītāju, varbūt pat pilnībā ne viennozīmīga," atklāj Endriksons.

„Anklāvs" ir mākslinieka pārdomas par kara fotogrāfijas žanru. Ričards Moss ar šo darbu uzsver, ka foto un video kā mediji nav spējīgi stāstīt par cilvēciskām traģēdijām. „Viņa gadījumā svarīgs ir tas aspekts mūsdienu medijos, ka skatoties ziņas vai lasot presi, tu jau automātiski jūties kā izolēts no tā, kas notiek. Ar sarežģītāko un, iespējams, traumējošāko notikumu aspektu tu netiec nostādīts aci pret aci. Šinī gadījumā tu ieej telpā, tevi no visām pusēm ietver skaņa, kā arī tu atrodies starp diviem ekrāniem, kas rāda attēlus no abām pusēm. Mēģinājums ir iespējami tuvu tevi ievietot tajā notikumā, tajā visā, ko viņi tur bija novērojuši."

Video darbs ir veidots ar aparatūru, kas reģistrē infrasarkanās gaismas spektru. Tāds ir Mosa rokraksts. „Kā tas izskatās? Jebkurš mežs ir oranžs vai tumši sarkans, jebkuras debesis ir zaļas un jebkura jūra ir krietni zaļganzila, tirkīzkrāsas."

Pateicoties šai tehnikai, instalācijā skatītājs vēro ko vizuāli skaistu un tai pat laikā vardarbīgu un nepielūdzamu. Instalācija "Anklāvs" tika prezentēta arī 55. Starptautiskajā Venēcijas biennālē. To prezentējot, Ričards Moss Kongo konfliktu sauc par aizmirsto karu: „Manuprāt, šis ir ļoti interesants veids, kādā attēlot austrumu Kongo Demokrātiskās Republikas konfliktu. Tur ir vairāk kā 20 nemiernieku grupējumu, un tur faktiski valda anarhija. Austrumu Kongo nav īstas likuma varas un taisnīguma. Pats konflikts ir ļoti traumējošs, seksuāla vardarbība un civiliedzīvotāju slaktiņi notiek bieži. Tas nav karš tā tradicionālajā izpratnē. Tāpēc es arī cenšos to parādīt citādā veidā, ne kā ieraduši kara fotogrāfi. Tas vairs nestrādā, cilvēki šo traģēdiju vairs neredz.

Es necenšos nopelt fotožurnālistus. Viņi dara ko pilnīgi citādu, nekā es. Viņiem jāveic faktu pārbaudes un tamlīdzīgas lietas. Man tā ir personīga pieredze. Mans darbs daudz vairāk uzdot jautājumus, nekā sniedz atbildes."

Video instalācijas skaņas veidojis islandiešu un austrāliešu mūziķis Bens Frosts, kas filmēšanas vietā veicis vides ierakstus. Lai arī instalāciju paredzēts vērot uz sešiem ekrāniem, Rīgā darbu rādīs uz diviem ekrāniem un sešiem skaņu celiņiem. Festivāla organizatori sola, ka „Anklāva" iespaidīgums tāpēc nemazināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti