Kultūras ziņas

Portreti un pašportreti

Kultūras ziņas

Vienas gleznas stāsts

Rīgā sākas starptautisks mākslas gadatirgus

Rīgā sākas starptautisks mākslas gadatirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 8. līdz 12.novembrim Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā noritēs starptautisks mākslas gadatirgus “Art Riga Fair 2017”. Tas ir ikgadējs pasākums, kas šogad notiek jau ceturto reizi, pulcējot māksliniekus un viņu pārstāvjus no dažādām pasaules valstīm.

Kaut arī mākslas tirgu var salīdzināt ar ikgadējām amatnieku andelēm, viena atšķirība šeit ir ievērojama. Bez vismaz pāris tūkstošiem kabatā šeit neko nenopirksi. Tiesa, tirgus ekspozīciju var arī apskatīt kā izstādi vai arī apmeklēt lekcijas un diskusijas par mākslas kolekcionēšanu. Plānoti arī pasākumi bērniem.

„Visi galeristi un mākslinieki jau sūdzas, ka slikti laiki un neko nepērk, bet nupat patiesībā runa par ko citu, mākslas tirgus ļoti stabils. Latvieši pērk latviešu māksliniekus. Brīnumi nenotiek,  pieprasītākie ir 20.,30., 50. gadi. Tas ir Latvijas pamattirgus. Tie cilvēki kas pērk mūsdienu, tagadējos māksliniekus, viņus var uz pirkstiem saskaitīt,” stāsta “Art Riga Fair 2017” rīkotāja Gaļina Maksimova.

Rīkotājiem zināms, ka pircēji, sekojot saviem iecienītākajiem tirgotājiem, ieradīsies arī no ārvalstīm. Gadatirgū šodien vēl iekārtojas galerijas un mākslinieki no daudzām valstīm. Tostarp no Francijas, Vācijas, Krievijas, Islandes, arī no Brazīlijas un Izraēlas. Lielas burzmas šeit gan parasti neesot. Mākslas lietpratēju nav daudz, jo, līdzīgi kā par māksliniekiem, arī par tās pazinējiem kļūst ne katrs.

„Pavirši raugoties uz mākslu, var šķist, ka tas ir ļoti vienkārši un ka katrs tā varētu. Bet tā ideja ienāca tieši tā mākslinieka prātā un viņš to ir paveicis tik viegli, jo viņam ir gadiem ilga pieredze un izglītība,” skaidro mākslinieks, galerists Šalva Hahanašvili (Francija/Gruzija). „Mākslinieks darbā ieliek gan savas emocijas, gan saprātu un zināšanas. Varētu teikt, ka māksla ir kontrolēta emocija.”

Karolīna gadatirgū izstādījusi savas mammas Ilonas Gonsovskas gleznas. Māksliniecei bijusi latviešu izcelsme, bet tikai pēdējos dzīves gadus viņa nodzīvojusi šeit un daudzi darbi esot pat veltīti Latvijai.

„Manuprāt, šī ir lieliska vieta, kur vietējai publikai parādīt, ka ne tikai vietējie mākslinieki, bet arī tie, kuri ilgus gadus nodzīvojuši citā valstī, šo zemi ļoti mīl un ataino savos darbos. Bet šī bilde parāda mammas mīlestību pret dzīvniekiem. Viņa darbojās dzīvnieku aizsardzības jomā,” stāsta “Art Riga Fair 2017” dalībniece Karolīna Gonsovska.

Šogad „Art Riga Fair” piedalās arī Latvijas ievērojamākie mākslas izsoļu nami: “Art Embassy”, izsoļu nams-galerija “Jēkabs” un galerija “Antonija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti