Kultūras ziņas

Valmieras teātrī pirmizrāde lugai par Marku Rotko

Kultūras ziņas

Latviešu aktrise spēlēs Holivudas seriālā "Homeland"

Mākslinieki atdzīvina tukšos Rīgas namus

Rīgā norisinās mākslas festivāls «Urban Poetry/Free Riga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā no 4. līdz 7.jūnijam norisināsies starpdisciplinārais mākslas festivāls "Urban Poetry/Free Riga", kura programmā iekļauti izklaidējoši, izglītojoši un informatīvi pasākumi. Notiks arī meistarklases dzejniekiem un māksliniekiem.

„Tas ir festivāls, kurā ir dzeja, laikmetīgā deja, mūzika, vizuālā māksla, un tad mēs mēģinām to visu samiksēt kopā un skatīties, kā tās viena uz otru iedarbojas,” Latvijas Televīzijai skaidro “Totaldobže mākslas centra” vadītāja Austra Straume.

Festivāla rīkotāji ilgtermiņā vēlas palielināt laikmetīgās mākslas ietekmi radošas vides veidošanā, kā arī iedvesmot indivīdus būt sociāli aktīvākiem un atbildīgākiem. Mākslinieks Kaspars Lielgalvis intervijā Latvijas Radio norāda, ka šī gada tēma "Free Riga" jeb "Brīvā Rīga" ir turpinājums kustībai, kas sākusi veidoties pagājušajā gadā ar akciju "Occupy Me".

Akcijas laikā piedāvājām cilvēkiem aplīmēt tukšās, nepadzīvotās mājas Rīgā. Tukšo ēku jautājums kļuva aktuāls sākot jau no 2008.gada. Pats esmu piedalījies gan semināros, gan radošās darbnīcās, kur satiekas gan īpašnieki, gan pašvaldības pārstāvji, gan "Valsts nekustamo īpašumu" pārstāvji, gan nevalstiskas institūcijas, gan radošie. Jautājums vienmēr ir bijis aktuāls - pēc krīzes ir parādījušies ļoti daudzi neizmantoti nekustamie īpašumi. Ko tad ar tiem darīt un kā atgriezt dzīvi tajos? -  praktisks risinājums šim jautājumam sešu gadu laikā tā arī nav uzradies," norāda Lielgalvis.

Festivālu rīko Totaldobže mākslas centrs, sadarbojoties ar vairākiem aktīviem mūsdienu kultūras punktiem, kas izvietojušies tukšās un neizmantotās ēkās vai pagalmos. Kaņepes kultūras centrs jau divus gadus saimnieko bijušajā mūzikas skolā Skolas ielā 15. Savukārt divas pavisam jaunas iniciatīvas - viena no tām tiek veidota daļēji apdzīvotā dzīvojamā ēkā Rīgā, Līksnas ielā 26, otra, ar nosaukumu "Brasalona", Mākslinieku savienības darbnīcu pagalmā Rīgā, Gaujas ielā 5. Pats Totaldobže mākslas centrs šopavasar no VEF kvartāla pārcēlies uz bijušo Preses namu Rīgā, Balasta dambī 3.

Pagājušajā gadā ar vairākām nevalstiskām organizācijām mēs apvienojāmies akcijā "Occupy Me", kas guva ļoti labu atsaucību medijos. Uzreiz atsaucās arī "Valsts nekustamie īpašumi" un Rīgas domes Nekustamo īpašumu departaments. Uzsākām diskusiju par šo jautājumu, bet progress notiek ļoti lēnām. Šajā festivālā gribam atkal pievērst uzmanību šim jautājumam, piesaistīt vairāk publicitātes un iedzīvotāju uzmanību," stāsta Kaspars Lielgalvis.

Festivāla "Urban poetri" atklāšanas vakarā 4.jūnijā notiks dzejas vakars ar Martu Pujātu, Kārli Vērdiņu, Henriku Eliasu Zēgneru, Arti Ostupu un Ivaru Šteinbergu, bet par muzikālo noformējumu gādās Viestarts Gailītis no biedrības "Skaņu mežs". Norises vieta  būs jau minētajā ēkā Rīgā, Līksnas ielā 26.

 "Kopš kustība "Free Riga" sākusi aktīvi darboties, šī ēka ir pirmais pozitīvais piemērs, kur ir atsaukusies nekustamā īpašuma īpašniece. Tas ir neliels trīsstāvu koka nams iepretim Latvijas Kultūras akadēmijai. Esam atraduši, kas vēlas tur darboties, un viņi kopā ar īpašnieci sāk ēku attīstīt," skaidro Lielgalvis.

Savukārt kustības “Free Riga” dalībnieks Jānis Pešiks pārliecināts, ka jau pēc sešiem gadiem daudziem nepievilcīgā Maskavas foršstate būs Rīgas mākslas un kultūras centrs.

„Rīgā ir daudz tukšo māju un daudz radošu iniciatīvu, kas grib kaut ko darīt,” norāda Pešiks, „ja to saliek kopā, tas rada efektu, kas attīsta pilsētu.”

Festivālā piedalīsies arī ārvalstu mākslinieki. Ar spāni Ābrahamu Hurtado festivāla rīkotāji satikās šogad mākslas mesē Stokholmā. "Atklājām, ka mūsu darbība, mērķi un mākslas formāts ir diezgan līdzīgs, kāds ir Totaldobžei Rīgā. Festivālā Hurtado veidos kustību instalāciju-performanci, kuras nosaukums ir "Mirklis pirms uzliesmojuma"," stāsta Kaspars Lielgalvis.

Zināmā mērā tā ir tematiskā saistība ar šo festivālu - no vienas puses, Rīgā ir ļoti daudz tukšu, neizmantotu ēku, no otras puses - ir ļoti daudz radošu cilvēku, kuri ir gatavi darboties, bet viņi nevar darboties, jo telpu resurss ir slēgts. Tās telpas, kas tiek izīrētas, ir ļoti dārgas. Rodas spriedzes situācija Rīgā," uzsver Ābrahams Hurtado.

Mākslas festivāla "Urban Poetry/Free Riga" pasākumu programma pieejama Totaldobže mākslas centra mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti