Rīgā būs skatāma starpkaru Latvijas ebreju mākslinieku darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

21. jūlijā Rietumu Bankas Mākslas telpā tiks atklāta Rīgas ebreju kopienas un muzeja “Ebreji Latvijā” veidotā izstāde “Ebreju mākslinieki starpkaru Latvijā: pieteikums”, informē muzeja "Ebreji Latvijā" pārstāvji.

Izstāde “Ebreju mākslinieki starpkaru Latvijā: pieteikums” paredzēta kā pirmais notikums izstāžu ciklā, kas iepazīstinās plašāku auditoriju ar ebreju mākslinieku daiļradi. Izstādes rīkotāji skaidro: “Tā savulaik bija daļa no Latvijas un citu valstu kultūras procesiem un mākslas dzīves, bet holokausta traģēdijas un padomju politikas rezultātā tika faktiski aizmirsta.”

Šī izstāde vēlāk būs apskatāma Šauļos, “Aušros” muzejā Lietuvā, savukārt cikla noslēgums tiek plānots 2021. gadā Latvijā.

Kā norāda muzejā, par atspēriena punktu šim projektam kalpo Rīgā un Liepājā 1939. gada sākumā notikusī “Žīdu grafiķu izstāde”, kuras darbi piedāvāja ieskatu 60 no dažādām valstīm nākušu autoru mākslā. “Īpašu nozīmi izstādei piešķīra ne tikai apjoms un izstādīto darbu kvalitāte, bet arī tas, ka daudziem autoriem tā bija pēdējā izstāde pirms 2. pasaules kara, bet lielai daļai – arī pēdējā izstāde viņu dzīvē, ko izdzēsa traģiskie kara gadu notikumi,” atzīmē muzejā.

Šis izstāžu cikls ir gan mēģinājums atsaukties uz 1939. gada izstādi, piedāvājot dažus no tolaik eksponētajiem darbiem, gan stāsts par ebreju mākslinieku izstāžu tradīciju kopumā.

“Pirmā ebreju mākslinieku izstāde Latvijā notika 1920. gada nogalē un iezīmēja turpmāko gadu diskusiju fokusu – vai pastāv kaut kāda specifiskā “ebreju māksla”, vai ir runa vienkārši par “mākslinieku-ebreju” darbiem? 1939. gada izstāde gan apvienoja abas šīs pieejas, gan arī parādīja, ka 1939. gadā auga pieprasījums tieši pēc “nacionālās” tematikas, kas tā laika Eiropas nedrošajā gaisotnē kļuva par zināmu atbildi nacistu un citu labējo režīmu izvērstai pretebreju propagandai,” skaidro izstādes rīkotāji.

Izstādē “Ebreju mākslinieki starpkaru Latvijā: pieteikums” varēs iepazīties ar mākslinieku Dāvida Skolnika (1878-1941), Mihaila Jo (1893-1960), Bernharda Dannenhirša (1894-1972), Izāka Frīdlendera (1890-1968), Mozusa Parparova (1891-1941) un Samuila Haskina (1909-1974) darbiem no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, muzeja “Ebreji Latvijā” un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma, kā arī privātām kolekcijām.

Izstāde būs apskatāma līdz 2020. gada 2. augustam. Ieeja – bez maksas.

Izstāde ir daļa no projekta “Māksla un holokausts: pārdomas kopīgajai nākotnei”, ko atbalsta Eiropas Komisija (programma "Eiropas pilsoņiem") un Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti