Kultūras ziņas

Vecgada koncerti zelta griezumā

Kultūras ziņas

2017. gads teātrī – pārmaiņas nesošs

Melnais caurums Rīgā

Rīgā būs skatāma laikmetīgās mākslas izstāde «Melnais caurums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 29. decembra līdz 18. janvārim Tallinas ielā 6, Rīgā būs apskatāma starpdisciplināra laikmetīgās mākslas izstāde „Melnais caurums Rīgā”. Izstāde būs atvērta katru dienu no 13.00 līdz 19.00, izņemot svētdienas un pirmdienas. Ieeja bez maksas.

Izstādē piedalās mākslinieki Inga Erdmane, Anda Lāce, Kaspars Lielgalvis, Laura Prikule un Eva Vēvere. Izstādi organizē Totaldobže mākslas centrs, kurators – Kaspars Lielgalvis.

Totaldobže mākslas centrs 2010. gadā aizsāka organizēt eksperimentālus pasākumus, kuros aicināja māksliniekus no dažādām nozarēm un jomām, nebaidoties kļūdīties, izmēģināt sev neierastus izteiksmes veidus un radošu sadarbību ar citu jomu pārstāvjiem, lai ārpus ierastās komforta zonas atklātu jaunas idejas jauniem starpdisciplināriem mākslas darbiem. Līdz šim kopīgi ar citām institūcijām un dažādiem vietējiem un ārvalstu māksliniekiem, komponistiem, laikmetīgās dejas horeogrāfiem un teātra režisoriem ir noorganizētas deviņas radošās darbnīcas un vairāk nekā 30 kombinētās performances, koncerti un izstādes, kas norises un rezultātu neprognozējamības dēļ ieguva vienotu nosaukumu "Melnie caurumi". Šobrīd "Melnie caurumi" ir kļuvuši par Totaldobže mākslas centra darbības centrālo asi.

Šoreiz "Melnajā caurumā" ir iekļautas dažas iepriekšējo „Melno caurumu” radošajās darbnīcās vai to iespaidā radītas idejas, mākslas darbi un projekti, ko ir atlasījuši pieci mākslinieki – Inga Erdmane, Anda Lāce, Kaspars Lielgalvis, Laura Prikule un Eva Vēvere, vadoties pēc savas personīgās pieredzes, kas iegūta, piedaloties "Melno caurumu" radošajās darbnīcās.

Vienā no pirmajiem "Melnajiem caurumiem", kas notika Totaldobže mākslas centra telpās VEF teritorijā 2013. gadā, piedalījās māksliniece Eva Vēvere, komponists Platons Buravickis un dejotāja Elena Jacinta, moderatores – somu horeogrāfes Favelas Veras Ortis vadībā. Pēc šīs triju nedēļu ilgās sadarbības Eva Vēvere ir turpinājusi sadarboties arī ar citiem laikmetīgās dejas un mūzikas pārstāvjiem.

Nākamajā "Melnā cauruma" radošajā darbnīcā, turpat VEF teritorijā, radošu sadarbību izmēģināja māksliniece Anda Lāce un toreiz vēl tikko studijas Latvijas Mūzikas akadēmijā uzsākusī topošā komponiste Evija Skuķe. Darbnīcas moderators bija pavisam citas paaudzes un skolas pārstāvis – komponists Ričards Kamerons-Volfs, kurš, pateicoties ASV vēstniecības Latvijā atbalstam, bija sadarbojies ar Totaldobže mākslas centru jau iepriekš, un ar savu lielo pedagoga stāžu, ko ieguvis, muzikāli izglītojot jaunos laikmetīgās dejas horeogrāfus Ņujorkā, un bagāto pieredzi, uzvedot savas eksperimentālās akadēmiskās mūzikas kompozīcijas ne tikai ASV, bet arī Eiropā, Krievijā un citur, kļuva par vienu no nozīmīgākajiem iedvesmotājiem Totaldobže mākslas centra vadītājam Kasparam Lielgalvim mākslas centra programmā regulāri iekļaut pārdomātas un rūpīgi sagatavotas eksperimentālas notikumu struktūras, kuru saturu brīvi un spontāni piepildītu dažādi laikmetīgās mākslas pārstāvji.

2014. gadā "Melnajā caurumā" pirmo reizi nokļuva māksliniece Laura Prikule. Šī radošā darbnīca tika organizēta Igaunijā, Totaldobže mākslas centram uzsākot sadarbību ar mākslinieku rezidenci "MoKs" Mostē. Jau pēc sešiem mēnešiem Laura Prikule piedalījās vēl vienā "Melnajā caurumā", kas tika organizēts sadarbībā ar jau citu mākslas rezidenci no Latvijas diametrāli pretējā virzienā – Spānijā. Spānijas "Melnajā caurumā" Laura Prikule uzsāka ilgstošu radošo sadarbību ar pašmāju elektroniskās mūzikas pārstāvi Andri Indānu ("Gas of Latvia").

Savukārt „Melno caurumu” veidotājs mākslinieks Kaspars Lielgalvis, moderējot nākamo „Melno caurumu” mākslas rezidencē „MoKs” 2015. gadā, kopīgi ar vienu no šīs darbnīcas dalībniecēm – komponisti Lindu Leimani aizsāka veidot apjomīgu starpdisciplināru mākslas darbu, kas vēl joprojām tiek attīstīts un kura gala rezultāts vēl nav zināms.

Trešajā „Melnajā caurumā” Igaunijā 2016. gadā piedalījās māksliniece Inga Erdmane, aizsākot produktīvu radošo sadarbību ar Nīderlandes mākslinieku Edu Shautenu. Arī šovasar abiem māksliniekiem bija iespēja to turpināt vēl vienā "Melnajā caurumā" – "KarostaWaterTowerProject", ko organizēt bijušajā ūdenstornī Karostā (Liepājā) bija uzaicināts jau triju "Melno caurumu" dalībnieks Eds Shautens.

Vairāk par Totaldobže mākslas centru, "Melnajiem caurumiem" un izstādi –  totaldobze.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti