Rīgā atklās gleznotāja Vidvuda Zviedra izstādi «Peldētava», veltītu Ķīpsalai un klusajiem ūdeņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc ilgstošas radošas prombūtnes ASV gleznotājs Vidvuds Zviedris Latvijas sabiedrību iepazīstina ar personālizstādi "Peldētava" Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā, informēja organizatori.

Izstādei tapuši divpadsmit gan lielformāta, gan mazās formas darbi akrila tehnikā, tos papildina skulptūra un video projekcija. Darbus iedvesmo un caurvij paša mākslinieka personīgā pieredze, dzīvojot pie Daugavas, Ķīpsalā. Izstādes pieteikumā skaidrots: "Salas vidusposmā pie Ģipša fabrikas ir vieta, kur gan vasarā, gan ziemā Daugavā iegremdējas tie, kuriem tas ir nepieciešams un dzīve bez ūdens ir neiespējama. Tā ir arī pašam māksliniekam. Visbiežāk peldētājus neredz, tomēr tie pamanās atstāt pēdas aiz sevis, kas liek nojaust, ka tie tur bijuši. Šo vietu gleznotājs ir nodēvējis par Peldētavu. Ķermeniskā, tīri fizioloģiskā upes sajūta vedina tālāk – Daugava, ūdens un atgriešanās Latvijā ir tēli, kas veido kompozīcijas un apvieno spriedzi ar plūstošu mieru un klusumu. Darbi, kas ne vienmēr pakļaujas verbālam aprakstam vai paskaidrojumam, vilina tos piedzīvot klātienē. Vidvudam apzinātais ir poētisks un estētisks, bet vēl vairāk viņu saista neapzinātais – meditatīvais, sakrālais un mūžīgais."

Vidvuda Zviedra izstāde “Peldētava”
Vidvuda Zviedra izstāde “Peldētava”

Pats mākslinieks atzīst, ka pie saviem darbiem strādā, balstoties glezniecības tradīcijā, vienlaicīgi apzinoties glezniecības kā mākslas formas attīstību. Darbu pamatā ir ainava ar savu kompozīciju, savu ritmu, savu būtību, kas jāierauga un jāatpazīst. Īpaši pēdējos gados mākslinieku vilina liels formāts, triepiena vēriens, tumšāka tonalitāte un spēle – pāreja starp apzināto un neapzināto.

Katrs pats ir aicināts doties uz izstādi un iekāpt upē.

Izstāde tiks atklāta piektdien, 14. janvārī, un būs apskatāma līdz aprīļa beigām. Muzeja apmeklējums ir ''zaļajā režīmā''.

Par mākslinieku

Vidvuds Zviedris dzimis 1976. gadā Rīgā. 1999. gadā absolvējis CCS ("College for Creative Studies") Detroitas mākslas koledžas glezniecības nodaļu. Kopš 2004. gada tiek pārstāvēts "McCormick" galerijā Čikāgā, ASV. 2006. gadā devās uz Jemenu, kur pavadīja gadu, veidojot zīmējumu un fotogrāfiju sēriju. Darbi 2008. gadā tika izstādīti galerijā "Alma" Rīgā ar izstādes nosaukumu "26. septembra vasara".

2019. gadā sadarbībā ar "Candor Arts Publishing" Čikāgā tika izdota mākslinieka grāmata ar nosaukumu "26th of September Street". Grāmatā apkopoti Jemenā radītie darbi un tā iekļauta Dāvida M. Rubenšteina reto grāmatu un manuskriptu bibliotēkas kolekcijā, Djūka universitātē, "Ryerson & Burnham" bibliotēku kolekcijās, ASV, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas kolekcijā.

Kopš 2011. gada Zviedris piedalījies grupu izstādēs Ņujorkā, Čikāgā, Sanfrancisko (ASV) un Neapolē (Itālijā). 2015. un 2018. gadā saņēmis Illinoisas štata un Čikāgas pilsētas domes radošās stipendijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti