Kultūras ziņas

Ar folkoratoriju atklāj "Kultūras krustpunktus"

Kultūras ziņas

Prezentē pastāvīgās ekspozīcijas vīziju

Braiena Īno "77 miljoni gleznu"

Rīgā apskatāma mākslinieka Braiena Īno instalācija «77 miljoni gleznu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daudziem Braiena Īno vārds asociējas ar viņa radīto un producēto mūziku, tomēr nu jau vairāk nekā pusgadsimtu šis britu multimākslinieks nebeidz pārsteigt arī saviem novatoriskajiem atklājumiem mākslā un dizainā. Viens no viņa darbiem ir atceļojis arī uz Rīgu. Tā ir meditatīva gaismas un skaņas instalācija “77 miljoni gleznu”.

Pasaules mūzikas vēsturē Braiens Īno ierakstīts kā elektroniskā ambienta aizsācējs. Kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem no viņa ietekmējušies tūkstošiem sekotāju. Turklāt viņš ir bijis U2, “Cold Play”, “James” un desmitiem citu pasaulslavenu grupu producents. Iespējams, tieši tādēļ citi šī britu intelektuāļa talanti ir palikuši ēnā.

“Viņš ir mākslinieks, un tas sevī iekļauj arī mūziķi. Es teiktu – viņš ir radītājs. Viņš ir cilvēks, kuram netrūkst jaunu ideju,” stāsta Braiena Īno draugs, “77 miljoni gleznu” dizainers Dominiks Normans Teilors (Lielbritānija). “Cik ilgi viņš ir mūziķis, tik arī mākslinieks.

Viņam ir bijušas aptuveni 150 izstādes no Ņujorkas līdz Sidnejai, no Londonas līdz Riodeženeiro. Un tagad viņa darbs ir jaukajā Latvijā.”

Braiena Īno darbs, kas skatāms Rīgas Mākslas telpā, ir radies no mākslinieka iedziļināšanās jaunāko tehnoloģiju iespējās. Tumša telpa, kuras centrālā instalācija līdz ar mūziku ekrānos ģenerē gleznojumus. Braiens Īno to bāzē uz paša izstrādāta algoritma, kas mūzikā un gleznās spēj radīt 77 miljonus variāciju. No tā arī mākslas darba nosaukums.

Instalācijas “77 miljoni gleznu” menedžere Džoanna Rendla (Lielbritānija) apraksta instalāciju:

“Tu ieej tumšajā telpā un iekārtojies krēslā. Tad pamani ekrānus, tad pievērsies mūzikai un ieklausies, kā tā mainās. Šajā laikā ekrānos jau ir nomainījies kas cits, un tu redzi, ka šī vieta lēni, bet dzīvo.

Iespējams, rodas izjūta, ka šeit neviena cita vairāk nav. Tu izjūti un saplūsti ar telpu. Bet tad izej uz ielas un atgriezies iepriekšējā dzīvē.”

Rīgā apskatāmā instalācija atšķiras no tā, kāds šis darbs bijis citur. Dominiks Normans Teilors skaidro, ka katrā izstādīšanas vietā objekta dizains ir atšķirīgs: “Citāda monitoru orientācija un saturs. Piemēram, Dublinā telpas dekorācijai mēs izmantojām vairākus kokus. Tomēr šeit mēs nolēmām to nedarīt, kaut arī Rīgā ir daudz koku. Mēs nevēlamies no valsts uz valsti vest vienu un to pašu mākslas darbu.” 

Braiens Īno šobrīd strādā pie jauna mūzikas projekta, tādēļ ierasties Latvijā nevar. Tomēr 30. oktobrī notiekošajā izstādes atklāšanā viņš piedalīšoties – video tiešsaistē no Lielbritānijas. Savukārt viņa mākslas darbs Rīgas Mākslas telpā būs skatāms līdz novembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti